Život
15.06.2023. 13:20
R.E

Zelena oaza

Srbija ima jednu od najlepših ulica na svetu: Da li znate gde se nalazi?

Kikinda, najlepša ulica, general drapsina, drvored
Izvor: Shutterstock

Na društvenim mrežama kruži lista najlepših ulica sveta, punih cveća, drveća i drugog zelenila. Međutim, da li ste znali da se na toj listi, na 22. mestu, nalazi jedna ulica Srbije?

Prestižni sajt Architecture and design, koji ima više od 12 miliona pregleda nedeljno, na svoju listu od 50 najlepših ulica na svetu uvrstio je i Ulicu generala Drapšina koja se nalazi u Kikindi. Ova ulica je bila izdvojena kao jedna od najzapaženijih kada su urbanisti, arhitekte i ekolozi na međunarodnom konkursu glasali za najlepše ulice.

Ova ulica je i jedan od simbola Kikinde, sa pravim zelenim tunelom sačinjenim od drvoreda koji pravi prelepu hladovinu i u čijoj senci je i po najvećim vrućinama prijatno šetati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena (@putovanja_iz_mog_pera)

Ova urbana oaza je planirana i zasađena krajme Drugog svetskog rata. Sastoji se od čak 389 stabala. Najviše ima koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.

Grad Kikinda o ovom drvoredu i specifičnom zelenom tunelu vodi računa vrlo pažljivo. Redovno se proverava zdravlje stabala i njihova vitalnost, kako bi se očuvala prepoznatljiva karakteristika ovog grada u Banatu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vaučeri za putovanja: Kako se prijaviti, gde, za koju sumu...
vaučeri, putovanja

Počelo je

30.05.2023. 08:59

Vaučeri za putovanja: Kako se prijaviti, gde, za koju sumu...

Prijava građana za 100.000 turističkih vaučera čija je pojedinačna vrednost 5.000 dinara počinje danas, a zbog velikog interesovanja Vlada Srbije obezbedila je 500 miliona dinara za novu seriju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve