Život
13.05.2021. 15:11
Tanjug

Blage nuspojave

Šta ako primite dve različite vakcine?

Vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Kod većine osoba koje su primile dve doze vakcina protiv korona virusa različitih proizvođača došlo je do blagih do umerenih nuspojava, pokazalo je najnovije istraživanje Univerziteta Oksford.

U toku istraživanja ispitano je više od 800 osoba starih oko 50 godina, a pokazalo se da su imali nus pojave nakon mešanja doza vakcina kompanija AstraZeneka i Fajzer/Biontek, prenosi BBC.

Kako se navodi, nus pojave su bile kratkoročne i nije bilo drugih bezbednosnih posledica, a dobrovoljci su se najčešće žalili na jezu, umor, glavobolju, malaksalost i bolove u mišićima.

Svaki deseti dobrovoljac koji je primio dve doze AstraZeneke sa razmakom od četiri nedelje, prijavljivao je groznicu dok je u kombinaciji AstraZeneke i Fajzera procenat porastao za 34 odsto.

Studija Kom-Kov (Com-Cov) pokrenuta je u februaru da bi se videlo da li će možda druga vakcina prilikom revakcinacije dati dugoročniji imunitet, bolju zaštitu od novih mutacija ili jednostavno da omogući razmenu vakcina klinikama kada neka od njih ostane bez zaliha.

Studija je proširena u aprilu, kada je priključeno još 1.050 volontera za testiranje kombinacije vakcina Moderne i Novavaksa i AstraZeneke i Fajzera.

Očekuje se da će prvi rezultati biti objavljeni u junu, a za sada sz preliminarni rezultati objavljeni u naučnom časopisu Lanset.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko nas štiti jedna doza Fajzera, Moderne ili AstraZeneke
vakcina

Šta kažu podaci

03.05.2021. 13:34

Koliko nas štiti jedna doza Fajzera, Moderne ili AstraZeneke

Do sada je više od 141 miliona Amerikanaca i više od 33 miliona Britanaca primilo prvu dozu vakcine protiv Covid-19 koje se administrira u dve doze.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
18.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve