Život
23.05.2022. 10:27
R.E./RTS

Srbija

Šta da radite ukoliko vam dete ostane ispod crte za upis u vrtić

Vrtić
Izvor: Shutterstock

Konkurs za upis u vrtiće završen je pre 10 dana. Da ne ostanu ispod crte, iako ispunjavaju sve uslove, najveća je briga roditelja kojima je vrtić neophodan. U beogradskim vrtićima ove godine traži se mesto za gotovo 22.000 mališana, 3.000 manje nego prošle godine.

Da li im je tede upisano u vrtić ili ne roditelji će saznati 6. juna. 

Ukoliko bude prijavljenih kao prošle godine, palčeve će uzalud držati roditelji 5.000 mališana. Najveća konkurencija je za mesto u vrtićima u opštinama Čukarica, Novi Beograd, Voždovac i Rakovica gde već godinama ima najviše prijavljene dece. U Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu tvrde – nema razloga za brigu.

"Pokrenuli smo projekat izgradnje 25 vrtića. Trenutno smo završili objekat u Miloje Zlatića u Čukarici, objekat u Bjelom polju u Obrenovcu, završen je objekat u Novogradskoj čekamo upotrebnu dozvolu da bismo ga pustili u rad, do prvog septembra očekujemo da bude završen vrtić na Bežanijskoj kosi 3", kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu, za RTS.

Novim vrtićima problem je delimično rešen u Nišu gde je pre četiri godine na listi čekanja bilo čak 2.700 mališana. Sada ih je upola manje, kažu u preškolskoj ustanovi "Pčelica".

"Mi u ovom trenutku radimo analize po našim vrtićima, uradili smo 20 vrtića i za sada imamo oko 830 slobodnih mesta za naše mališane. Uradićemo do kraja maja kompletnu analizu svih 28 vrtića i imaćemo pravo stanje slobodnih mesta za mališane", navodi Svetlana Mitić, direktorka predškolske ustanove "Pčelica" u Nišu.
 

Konkurs za upis, koji već treću godinu za redom funkcioniše isključivo elektronski, je završen, sledi objavljivanje preliminarnih lista, a zatim žalbeni rok – do 15. juna. Da li je žalba prihvaćena roditelji će saznati do 24. juna, a konačne liste upisanih mališana biće poznate krajem narednog meseca.

"Bez obzira da li ispunjavate sve uslove ili ne dešava se vrlo često da ne prođete konkurs. Svaki roditelj ima pravo da se žali na odluku ukoliko nije primljen u vrtić i rok za žalbu kada prođe ukoliko opet nije dobio mesto u vrtiću onda oni mogu od vrtića da traže odbijenicu da bi mogli da se upisuju u privatne vrtiće, odnosno uz subvenciju grada", objašnjava Gordana Plemić, udruženje "Roditelj".
 

Subvencija koju Beograd daje roditeljima čija deca nisu primljena u državne vrtiće pokriva do 80 odsto ekonomske cene što iznosi najviše 22.361 dinar mesečno po detetu. Obavezno učešće roditelja je 20 odsto – odnosno 5.590 dinara.

Jedan od razloga zašto roditelji radije biraju državne nego privatne vrtiće je to što grad ne subvencioniše punu cenu izostanka, pa se za dane kada dete nije bilo u vrtiću roditeljima uplaćuje samo polovina pune cene i za te dane roditelji plaćaju više.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve