SUPKULTURA ROĐENA NA INSTAGRAMU: Da li ste čuli za VSCO devojke?

SUPKULTURA ROĐENA NA INSTAGRAMU: Da li ste čuli za VSCO devojke?

Shutterstock


Ako je nekada muzika bila ta koja je uticala na pripadnost određenoj supkulturi, danas to nije slučaj. Tehnološki razvoj uneo je još jednu promenu, pa su tako društvene mreže te na kojima se sve rađa i umire. Upravo tako na Instagramu je rođena nova supkultura – VSCO devojke.

Ovaj trend je dobio ime po istoimenoj aplikaciji za uređivanje fotografija koja je nastala 2011. godine. Nju karakteriše filter sa nežnim nijansama poput baby plave ili ružičaste, koje se idealno kombinuju sa svetlim fotografijama.

Iako je VSCO trend počeo da se upotrebljava za devojke koje koriste ovu aplikaciju, on danas ima mnogo šire značenje. Određuje njihov karakter, osobine i ponašanje, stil oblačenja.

Upravo je način oblačenja taj koji ih prvobitno ističe. Prema definiciji Urban Dictionarya, VSCO devojke imaju dugu kosu, nose šortseve ili kratke pantalone visokog struka, čoker ogrlice sa školjkama, široke dukserice, Vans patike ili Birkenstocks papuče, a voze se na skejtbordu. Nezaobilazni deo njihovog stajlinga je i ranac, marke Kanken, u kome se obavezno nalazi flašica za vodu sa slamčicama od papira, kao i proizvodi kozmetičke marke “Mario Badescu”. Lako su uočljive kako na društvenim mrežama tako i po ulicama jer je uglavnom reč o mršavim devojkama, plave kose i svetle puti.

Njihov neformalni način oblačenja, kombinacija 90-ih i ranih 2000-ih, posebno je popularan među mlađim generacijama što je VSCO devojke učinilo apsolutnim vladarkama na Instagramu. Međutim, za razliku od starijih generacija, one su aktivne i na ostalim društvenim mrežama posebno na Tik Tok aplikaciji.

Milioni fotografija koje su označene haštegovima #VSCO, učinio je ove devojke nosiocima kupovne moći, što mnogi brendovi koriste kako bi se reklamirali preko njihovih profila na društvenim mrežama.

Kako to obično bude, nijedan trend koji se pojavi na društvenim mrežama ne može da zaobiđe Jutjubere, pa tako na YT možete pronaći veliki broj video klipova na kojima možete naučiti kako da postanete VSCO devojka.

“Reč kojom bih opisala taj novi trend je ‘basic’ jer svi imaju iste stvari i izgledaju isto”, objašnjava Keti Dekort, 15-godišnja Jutjuberka iz Atlante. Njen video, u kome objašnjava kako postati VSCO devojka, za nedelju dana je imao više od milion pregleda.

Povezane vesti – JESTE LI ČULI ZA NEUROBIK? Sedam vrlo jednostavnih metoda za jačanje mozga i memorije

VSCO zajednicu takođe određuje i njihovo ponašanje i pogled na svet. One su pozitivne, ekološki osvešćene, vole lepe stvari i međusobno dele komplimente.


View this post on Instagram

typical

A post shared by Mai Phạm🇨🇦🗡🇻🇳 (@maiphammy) on

Ipak, mnogi smatraju da je ovaj brend diskriminatorni jer su sinonim za VSCO zajednicu, plavokose devojke, svetle puti, koje imaju dovoljno novca da sebi priušte tačno određene brendove. Jedna od onih koja zagovornica ovakovog stava jeste jutjuberka Mai Pam.

Povezane vesti – NAUČNO DOKAZANO: Ljudi su sve gluplji, od sredine 90-tih nešto je krenulo naopako

“Definitivno se slažem s tim da ovaj trend diskriminiše ljude koji nisu određene nacionalnosti i koji ne izgledaju na određeni način”, kaže Mai.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar