Život
29.05.2021. 07:05
R.E.

Epidemija pušenja u jeku

Sve više pušača, uprkos bolestima, umiranju...

Cigarete, zabrana pušenja
Izvor: Shutterstock

Prema poslednjoj studiji, u svetu je registrovano 1,1 milijarda pušača, što je najviše otkako se sprovodi ova statistika, pokazalo je istraživanje naučnog časopisa "Lanset".

Studija je istovremeno pokazala da je samo tokom 2019. godine od pušenja preminulo osam miliona ljudi, kao i da raste broj pušača među mladima širom sveta, prenosi Gardijan.

Autori studije smatraju da vlade treba da se usredsrede na smanjenje pušenja među mladima, jer 89 odsto novih pušača postane zavisno do svoje 25-te godine.

"Mladi su posebno osetljivi na zavisnost, a epidemija pušenja nastaviće se i narednih godina, ukoliko zemlje drastično ne smanje broj novih pušača", izjavila je vodeća autorka studije, iz Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju, Marisa Reitsma.
 

Prema istraživanju, sprovedenom u 204 zemlje, pušenje je povezano sa 1,7 miliona smrtnih slučajeva od koronarne bolesti srca, 1,6 miliona smrtnih slučajeva od hronične opstruktivne upale pluća,1,3 miliona od raka pluća i skoro milion smrtnih slučajeva od moždanog udara.
 

Prethodne studije pokazale su da će polovina dugotrajnih pušača umreti od uzroka koji su direktno povezani sa pušenjem, i da je prosečni vek pušača 10 godina kraći u odnosu na one koji nikad nisu pušili.

Iako su 182 zemlje potpisale 2005.godine konvenciju o kontroli duvana, sprovođenje politike smanjenja pušenja se razlikuje od zemlje do zemlje.

"Uprkos napretku u nekim zemljama, mešanje duvanske industrije i slaba politička posvećenost, rezultirali su velikom prazninom između znanja i delovanja u globalnoj kontroli duvana", rekao je koautor studije Vin Gupta i dodao da se mora više zalagati za suzbijanje pušenja, kao i za proizvode poput aromatizovanih i elektronskih cigareta, koje mogu privući mlade ljude.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve