Život
26.09.2022. 16:20
R.E./RTS

NASA

Svemirski eksperiment: Da li ćemo se odbraniti od asteroida?

Asteroid
Izvor: Shutterstock

Ukoliko sve prođe kako treba, biće to spektakularni sudar sa asteroidom koji, nažalost, nećemo moći da pratimo u visokoj definiciji pošto će se letelica Dart zakucati u asteroid Dimorfos na razdaljini od 11 miliona kilometara od Zemlje.

Očekuje se kompletno uništenje 330 miliona dolara vredne letelice, koja će se sa asteroidom sudariti pri brzini od sedam kilometara u sekundi, i to sve u ime planetarne odbrane.

Asteroid Dimorfos ne predstavlja pretnju po Zemlju, a sudar sa letelicom Dart (u prevodu – bodlja, odnosno akronim za "double asteroid redirection test") je eksperiment kojim treba da bude utvrđeno da li je moguće skrenuti svemirsko kamenje u slučaju da predstavlja opasnost po planetu.

Stručaci žele da vide da li precizni udar može dovoljno da gurne asteroid i skrene ga sa postojećeg kursa, kako bi, u slučaju da zatreba, jednoga dana čovečanstvo moglo da izbegne sudbinu dinosaurusa.

"Ovo je komplikovana igra svemirskog bilijara. Ono što želimo da postignemo jeste da iskoristimo što više kinetičke energije iz Darta da pomerimo asteroid", objašnjava profesor Alan Ficsimons, astronom i član Nasinog tima zaduženog za Dart, prenosi RTS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Francuska će uložiti devet milijardi evra za svemirski sektor
Astronaut, Međunarodna svemirska stanica, svemir

Ulaganje u istraživanje

19.09.2022. 22:10

Francuska će uložiti devet milijardi evra za svemirski sektor

Francuska se sprema da uloži više od devet milijardi evra u svemirski sektor u naredne tri godine, izjavila je francuska premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Parizu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
05.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve