Život
10.08.2022. 09:10
Promo

SESA

Zajedno i u svemir: Balkanski narodi lansiraju zajednički satelit

Kosmos
Izvor: Shutterstock

Dok je svet zahvaćen velikim krizama, na našim prostorima u toku je skupljanje snaga.

Novosađani, stručnjaci za satelite, telekomunikacije i raketnu tehniku koje čine svemirski inženjering, članovi Komiteta za razvoj svemirskog programa (CSPD), zahvaljujući razumevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association - ITCA) zajedno s kolegama iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije do kraja godine lansiraće u svemir zajednički SESA satelit.

Višegodišnja regionalna težnja za udruživanjem konačno je realizovana 27. juna osnivanjem SESA – South-East European Space Association (Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope) - koja je 1. jula već imala prvi radni zajednički sastanak, a 10. jula definisala i zajedničku strategiju delovanja i počela s njenom realizacijom.

Ovo udruženje čine Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Mostara, Montenegro space Research iz Podgorice, Adriatic Aerospace Association iz Zagreba i Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja, kao i istaknuti pojedinci iz navedenih zemalja. Cilj je, kažu razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u čitavom regionu, za opšte dobro.

Do sada su, ističu u SESA, sve države-članice radile samostalno. Shvatili su, ipak, da zajedno mogu mnogo više, da pojedinačna postignuća nisu dovoljno brza i da zajedno mogu da postignu i više i za mnogo kraće vreme, kako bi građani regiona što pre osetili benefite saradnje i upotrebe svemirske tehnologije.

Ova inicijativa u međunarodnim krugovima naišla je na ozbiljno odobravanje. Na prvom mestu iz Indije, koja će u sklopu proslave 75 godina nezavisnosti lansirati u svemir 75 satelita, od kojih će jedan biti SESA-in.

Satelit će tako nositi logo SESA, a sve organizacije aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka od ovih organizacija pojedinačno počela. Sa srpske strane, najvažniji projekat je onaj vezan za satelitski monitoring površinskih voda u svetu i strateško partnerstvo s Indijom i Roskosmosom, dok hrvatska organizacija ima blisku saradnju s evropskom svemirskom agencijom ESA, kao i s Kineskom nacinalnom svemirskom administracijom.

Crnogorska organizacija sjajno sarađuje sa stručnjacima iz ove oblasti iz Velike Britanije. CERIT sa Turskom, dok je makedonska NAVIA visoko pozicionirana u razvoju tehnologije za dronove. Mnogi od članova iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije imaju dugotrajne naučne i lične kontakte s istaknutim članovima svetske svemirske naučne i praktičarske zajednice i te veze pomoći će novouspostavljenoj administraciji Jugoistočne Evrope da brže i lakše korakne u svemir.

Jedan od najvažnijih koraka na putu do svemira jeste obrazovanje onih koji će koračati. Komitet za razvoj svemirskog programa godinama razvija CanSat/Raketni program s inostranim partnerima - sistem obučavanja školaraca i studenata osnovama raketnog modelovanja i izrade malih satelita. Oni uče da sklapaju mini satelite (CanSat), da ih opremaju svim podsistemima koje imaju i pravi veliki sateliti, lansiraju ih na nekoliko stotina metara i očitavaju telemetrijske podatke koje sateliti šalju prilikom spuštanja padobranom, učeći tako kako sateliti rade, koji sve podaci mogu iz njih da se dobiju i, ono najvažnije, učenici i studenti kroz ovaj svemirski interdisciplinarni program na praktičan način primenjuju ranije stečena fundamentalna znanja i bave se STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) oblastima.

Ovaj program sada je deo zajedničkog nasleđa SESA i po njegovim postavkama obučavaće se osnovci, srednjoškolci i studenti i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji i Sloveniji, ali po pravilima koje će republike samostalno definisati u skladu sa svojim potrebama. U međuvremenu, sve SESA republike zajedno će učestvovati na finalu svetskog CanSat/Raketnog šampionata (World CanSat/Rocketry Championship - WCRC) koje će se održati od 25. do 27. septembra u Novom Sadu, i u kojem će učestvovati takmičari iz celog sveta.

U toku je postavljanje zemaljskih stanica - antena širom država bivše Jugoslavije, namenjenih za komunikaciju sa satelitima. Ovaj projekat trebalo bi da se okonča krajem godine i to je uvertira za treću i najveću aktivnost – slanje zajedničkog satelita SESA, s posebnom misijom. Ove antene nisu za jednokratnu upotrebu, one će komunicirati i s postojećim satelitima i koristiti za obrazovanje učenika i studenata. Na ovaj način region će konačno biti pokriven antenama, a zemaljske stanice biće stavljene na raspolaganje i drugim zemljama na planeti jer naš prostor ima sjajnu poziciju u odnosu na prelet satelita.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvi turisti se vratili iz svemira (VIDEO, FOTO)
SpaceX

SpaceX

19.09.2021. 09:36

Prvi turisti se vratili iz svemira (VIDEO, FOTO)

Četiri putnika vratila su se na Zemlju nakon trodnevne svemirske misije u kapsuli SpejsX Kru Dragon, što je označilo kraj prvog leta u orbitu Zemlje kojim su u potpunosti leteli turisti, odnosno civili koji nisu astronauti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve