Svetski dan borbe protiv najmoćnijeg brenda na svetu

Svetski dan borbe protiv najmoćnijeg brenda na svetu


Svetski dan borbe protiv koka-kole je 21. jul i uprkos brojnim natpisima o mogućim posledicama prekomernog uživanja u ovom napitku, koka-kola je ostala najmoćniji brend na svetu. U svetu se dnevno konzumira dve milijarde njenih proizvoda u 207 država i niko dosad nije uspeo da kopira formulu. Mnogi tvrde da samo dva čoveka na svetu znaju formulu, i nikad ne putuju istim avionom. Svake sekunde popije se više od 10.000 „Koka-Kolinih“ proizvoda. Prva reklama je objavljena u lokalnim novinama 29. maja 1886. godine, čiji je slogan bio „Ukusna, osvežavajuća, uzbudljiva“. Prva reklama sa polarnim medvedima objavljena je u Francuskoj 1922. dok se Deda Mraz pojavljuje prvi put 1931. godine i do danas ostaju poznata lica koka-kole.

 EPA-EFE/LYNN BO BO

EPA-EFE/LYNN BO BO

Sve je počelo u apoteci Džona Pembertona, apotekara iz Atlante,  koji je 1885. godine osmislio tonik, frenč vajn kola, piće slično današnjoj koka-koli. Кasnije je iz njega izbacio alkohol i dodao druge biljne esencije za piće kojim je lečio glavobolju. Frenk Robinson je piću dao ime koka-kola mislivši da će dva početna slova k biti laka za pamćenje i dobro izgledati kao reklama. Pemberton je 8. maja 1886. prodao prvu čašu koka-kole  za pet centi, a tokom prve godine prodao je samo dvadeset pet galona sirupa.

Povezane vesti – Nju je nemoguće ne voleti

Potrošivši više novca na reklamu nego što je zaradio od prodaje, odlučuje da pronađe partnera kako mu posao ne bi propao. Jedini koji je video potencijal u piću bio je trgovac Ejza Кendler iz Atlante, koji je posle Pembertonove smrti postao jedini vlasnik „Кoka-Kole“. Logo ovog pića dizajnirao je Frenk Robinson, knjigovođa i poslovni partner Džona Pembertona.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar