SZO: Remdesivir nije efikasan za lečenje obolelih od Covid-19

SZO: Remdesivir nije efikasan za lečenje obolelih od Covid-19

EPA-EFE/Bienvenido Velasco


Lek remdesivir, koji proizvodi kompanija “Gilid”, ne preporučuje se za lečenje pacijenata koji su hospitalizovani zbog Covid-19, bez obzira na to koliko su bolesni, s obzirom da ne postoji evidencija da smanjuje mortalitet ili potrebu za mehaničkom ventilacijom, saopštio je panel Svetske zdravstvene organizacije.

Panel SZO je saopštio da ne postoji evidencija da remdesivir poboljšava ishod bolesti u smislu da smanjuje mortalitet, potrebu za mehaničkom ventilacijom, vreme opravka i slično, prenosi Rojters.

EPA-EFE/Bienvenido Velasco

EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Osim toga, lek se daje intravenski, a trenutna evidencija ne opravdava njegovu upotrebu koja je komplikovana i skupa, navodi panel.

Panel je saopštio da je preporuka zasnovana na podacima iz četiri randomizirana ispitivanja kojim je obuhvaćeno preko 7.000 pacijenata hospitalizovanih zbog kovid-19.

Preporuka SZO nije obavezujuća i ima za cilj da lekarima pruži smernice u donošenja odluka u vezi sa lečenjem pacijenata zaraženih korona virusom.

One mogu da budu ažurirane kada se bude došlo do novih informacija.

Preporuka panela još jedna je prepreka za upotrebu leka, koji je dobio međunarodnu pažnju kao potencijalno efikasna terapija za Covid-19 tokom leta, nakon što su rana ispitivanja delovala obećavajuće.

POvezane vesti – KOMPANIJA “MODERNA”: Vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva

Ovo je jedan od lekova koji je korišćen za lečenje Donalda Trampa, a ranija ispitivanja su pokazala da skraćuje vreme oporavka.

Remdesivir je jedan od dva leka koja trenutno imaju dozvolu za upotrebu prilikom lečenja pacijenata obolelih od kovid-19 u preko 50 zemalja, ali je veliko ispitivanje koje je prošlog meseca predvodila SZO pokazalo da ima malo ili gotovo nimalo efekta na mortalitet i dužinu boravka u bolnici.

Shutterstock

Shutterstock

“Gilid” je doveo u pitanje rezultate ovog istraživanja.

Kompanija je saopštila da je lek priznat kao standardna terapija za lečenje pacijenata hospitalizovanih zbog kovid-19 u smernicama mnogobrojnih nacionalnih organizacija.

Povezane vesti – Koliko koštaju briga i dilema

“Razočarani smo što smernice SZO izgleda da ignorišu ovu evidenciju u vreme kada broj slučajeva dramatično raste širom sveta, a lekari se oslanjaju na remdesivir kao prvi i jedini odobreni antivirusni lek za pacijente obolele od kovid-19”, naveo je “Gilid”.

Poslednje preporuke SZO usledile su nakon što su udržzenja lekara sa odeljenja intenzivne nege saopštila da lek ne treba da se koristi kod pacijenata obolelih od Covid-19 koji su smešteni u ove jedinice.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar