Život
24.10.2021. 15:40
Tanjug

Aferu otkrio CNN

Tajland izvozi milione korišćenih rukavica kao nove

Rukavice
Izvor: EPA / ROMAN PILIPEY

Tokom višemesčne istrage otkriveno je da su desetine miliona polovnih, prethodno korišćenih rukavica od sintetičke gume sa Tajlanda stigle u SAD kao nove.

Aferu je otkrio CNN, a ovaj slučaj preuzele su nadležne službe u SAD i na Tajlandu s ciljem da se sprovede temeljna istraga.

Vreće za smeće prepune polovnih medicinskih rukavica, veliki broj vidno zaprljanih i umrljanih krvlju, razbacane su u jednom skladištu na periferiji Bangkoka.

Tajlandski zvaničnici kažu da su radnici, uglavnom izbeglice, radili punom parom kako bi stare, koršćene rukavice ponovo izgledale kao nove, kada su tajlandske zdravstvene vlasti izvršile prepad u pogon.

Rukavice
Izvor: EPA / DIVYAKANT SOLANKI

Na Tajlandu postoji još mnogo takvih firmi koje od početka pandemije pokušavaju da zarade na ogromnoj potražnju za medicinskim rukavicama.

Prema tvrdnjama nadležnih, u jeku globalne nestašice na Tajlandu pakuju milione korišćenih rukavica koje ne zadovoljavaju nikakve standarde i izvoze ih u SAD, ali i u druge zemlje širom sveta.

Stručnjaci opisuju ovu industriju kao "biznis zasnovan na prevari", a jedan od njih, Daglas Stajn izjavio je za CNN da su nitrilne rukavice "trenutno najopasnija roba na planeti".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve