Život
10.03.2023. 16:05
Beta

Kosmička neprijatnost

Tamne misterije univerzuma će uskoro biti otkrivene?

1
Izvor: Beta / AP / Hassan Ammar

Evropski svemirski teleskop Euklid još uvek se nalazi u sterilnoj sobi u Kanu, a za nekoliko meseci će krenuti u svemir kako bi pokušao da rasvetli dve velike misterije Univerzuma - tamnu materiju i tamnu energiju.

Ta dva elementa, teorijska i nevidljiva, čine 95 odsto univerzuma, ali se gotovo ništa ne zna o njihovoj tačnoj prirodi.

Nedostatak znanja o tome šef misije Đuzepe Rača opisuje kao "kosmičku neprijatnost".

Veruje se da tamna materija objašnjava zašto se, između ostalog, galaksije ne raspršuju u rojeve zvezda. Što se tiče tamne energije, njeno postojanje je neophodno da bi se objasnilo ubrzanje širenja univerzuma.

U pokušaju da skine veo sa tih misterija, misija Evropske svemirske agencije (ESA) će izraditi trodimenzionalnu mapu univerzuma, koja obuhvata dve milijarde galaksija, ali je čoveku vidljiva samo jedna trećina.

Treća dimenzija mape biće vreme. Euklid će zaroniti u daleku prošlost univerzuma, nastalog pre 13,8 milijardi godina.

Svemirski brod težine dve tone, visok 4,7 metara i širok 3,5 metara, nedavno je, prvi put predstavljen novinarima, u čistoj, sterilnoj prostoriji grupe Tales Alenija Spejs (Thales Alenia Space), u Kanu.

Teleskop treba još da prođe nekoliko testova pre nego što stigne u Kejp Kanaveral, u američkoj saveznoj državi Floridi.

Njegovo lansiranje od 1. do 30. jula treba da obezbedi kompanija SpejsEks (SpaseX). Prvobitno planirani let ruske rakete Sojuz otkazan je zbog sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Euklid će se nalaziti blizu svemirskog teleskopa Džejms Veb (James Webb), 1,5 miliona kilometara od Zemlje, garantujući mu trajnu izloženost suncu sa solarnim panelima.

Njegove prve slike očekuju se u oktobru, ali će biti potrebno mnogo duže za bilo kakva otkrića, posle analize brda podataka koje će dostaviti Euklid.

Misija, vredna 1,5 milijardi evra, trebalo bi da traje do 2029. godine, a možda i više ukoliko se neočekivano sazna nešto više o univerzumu, rekao je Rača.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve