Svet
26.01.2023. 13:28
Beta

Najavio Abazović

Nije vic - Crna Gora pokreće svemirski program

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da Crna Gora, prvi put u svojoj istoriji, pokreće svemirski program.

"Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmeha, kod nekih će biti možda predmet mimova, ali je stvar ozbiljna i drago mi je da vam to prenesem", rekao je Abazović na sednici Vlade.

Istakao je da će Ministarstvo nauke pripremiti informaciju, a "razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost, to su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke, a mi ćemo dati našu punu podršku našim ljudima".

On je rekao da kreće razvoj satelita "Luča" koji treba da se lansira u svemir: "Nadam se da će se naša 'Luča' u doglednom periodu, nadam se 2023-2024, naći u orbiti kao sateliti drugih država".

Abazović je kazao da će se projekat finansirati novcem od davanja "ekonomskog državljanstva".

"Fond za inovacije će to da podrži. Ne radi se o velikim sredstvima, ali zahteva puno posla. Crna Gora će da otvori još jednu perspektivu, da učestvuje u aktivnostima drugih država i da se razvija i u tom pogledu", naglasio je Abazović.

Projekat "ekonomskog državljanstva" koji je startovao u januaru 2019. godine, do sada je doneo 310 miliona evra. Od toga je 188 miliona evra na posebnom računu (ESCROW) gde su stranci koji su želeli crnogorski pasoš morali da uplate novac, dok je ostatak prenet na račune države i investitora koji grade razvojne projekte u oblasti turizma, saopštio je krajem 2022. direktor Agencije za investicije (Montenegro Investment Agency-MIA) Mladen Grgić.

Evropska unija je savetovala Crnu Goru da ukine tu šemu dodele državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja  - pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srpski satelit uskoro u vasioni
Svemir, Zemlja, satelit

Srbija do svemira

24.02.2022. 07:05

Srpski satelit uskoro u vasioni

Godinama je prva asocijacija na spominjanje reči "satelit“, "Srbija“ i "rakete“ u istoj rečenici bio famozni, mitski jugoslovenski svemirski program – poznatiji i kao Titov svemirski program – iz ’60-ih godina prošlog veka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve