Život
02.10.2023. 15:28
Beta

Sećanje na boema

Toma Zdravković dobio spomenik u Skadarliji (FOTO)

1
Izvor: Beta/BEOINFO

U Beogradskoj Skadarliji u ponedeljak je otkriven spomenik legendarnom pevaču Tomi Zdravkoviću.

Inicijativa za postavljenje spomenika jednom od naših najvećih boema i to baš u Skadarliji, boemskoj četvrti Beograda, potekla je od predsednika SDPS Rasima Ljajića.

Prema njegovim rečima on je ovu inicijativu izneo gradskim vlastima koje su je odmah prihvatile.

"Spomenik je postavljen na mestu spajanja kulture i istorije. Beograd ume da pamti i ceni sve što je dao i gradu i Skadarliji gde je često nastupao u nekoj od mnogobrojnih kafana", rečeno je na ceremoniji otvaranja spomenika.

 

 

Predsednik SDPS Rasim Ljajić istakao je da je ovo spomenik umetniku, pesniku, tekstopiscu, kompozitoru, a tek na kraju pevaču.

On je dodao da je Zdravković obeležio jedno vreme na prostoru bivše Jugoslavije i da je bio jedinstvena i originalna pojava.

"On je voleo život i nije ga živeo po uobičajenim pravilima. Govorio je da život treba trošiti, i svoj je zaista nemilice trošio", rekao je Ljajić.

On je istakao da je Zdravković bio svestan svojih mana i da je zbog toga stalno govorio da kada bi živeo život ispočetka sve bi drgugačije uradio.

"Ovo je spomenik svim Brankama, Dankama, Ivanama, Ljiljanama, svim tamburašima i palmama na obali mora. Ovo je spomenik Tomi kao pesniku i Tomi kao umetniku", naglasio je Ljajić.

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić rekao je da otkrivanje spomenika velikanu kakav je Toma Zdravković predstavlja važan istorisjki momenat za Skadarliju, za Beograd, ali i za celu Srbiju.

On je istakao da je jako srećan što je spomenik otkriven za vreme njegovog mandata na mestu gradonačelnika Beograda.

"Toma je bio simbol jednog vremena i jedne kulture. On je toliko toga uradio za naš narod, kulturu, muziku za duh koji nosi ovaj narod, a koji je Toma uspevao da sublimira i plasira kroz svoje pesme. Ovaj spomenik će doprineti da sećanje na Tomu živi još dugo", zaključio je Šapić.

Otkrivanju spomenika prisustvovale su Zdravkovićeva supruga Gordana i ćerka Žaklina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tomu" je odgledalo više od milion gledalaca!
Dragan Bjelogrlić i Željko Joksimović

Sjajan uspeh

07.12.2021. 10:21

"Tomu" je odgledalo više od milion gledalaca!

Ekipa filma "Toma" sinoć je proslavila preko milion bioskopskih gledalaca svečanošću na kojoj je Jugoslovenska kinoteka za taj uspeh uručila povelje producentima Draganu Bjelogrliću i Željku Joksimoviću.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve