Život
28.10.2019. 18:33
R.E.

TREBA VAM MINI ODMOR? Destinacije koje su kao stvorene za jesenji turizam

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da, leto i sezona godišnjih odmora je odavno prošla. Ipak, ukoliko ste jedan od onih srećnih kojima je "preteklo" nešto slobodnih dana ili ste preskočili odlazak na more - ove destinacije su kao stvorene za odmor i avanturu tokom prelepe jeseni. A vreme nas je ovih dana baš poslužilo...

Umesto da s nostalgijom gledate fotografije sa letovanja, probajte da iskombinujete jedno, makar kratko putovanje na mesta koja tek sada blistaju. Bez prevelikih gužvi i letnje žege.

Sva raskoš Italije

Znate onu odrednicu - "april u Beogradu"? E tako Rimljani koriste izraz "rimski oktobar" ne bi li dočarali koliko je prestonica Italije lepa tokom jeseni. Kao i svaki glavni grad, nakon letnje melanholije i uspavanosti, sve se vraća u normalu. Grad je užurban, turista je znatno manje, a vreme je idealno za sedenje u bašti i uživanje u hrani i vinu. Na kraju krajeva, sada je sezona berbe grožđa i sve je u znaku vina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ovaj period je ujedno dobar i za obilazak regije Kasteli Romani, ali i romantične Amalfi obale. Oduševiće vas Positano, Sorrento i Kapri...

Istanbulsko bijenale

Kulturna dešavanja? Fantastično vreme? Istanbul je idealno rešenje. Trenutno je u toku Istanbulsko bijenale sa puno umetničkih izložbi i događaja širom grada, koje traje sve do 10. novembra. Bez obzira da li ste u Istanbulu prvi put ili se vrćate ovo lepotici, ne treba zaboraviti ni na obilazak Topkapi palate, Aja Sofije i Velikog bazara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Povezane vesti - Ovo su najdosadniji gradovi za putovanja

Romantična Francuska

Romantika, romantika, umestnost... Odgovor je Pariz. Treba imati na umu jedan od najvećih kulturnih događaja godine koji počinje u prestonici Francuske - povodom obeležavanja 500 godina renesanse, Luvr je domaćin ogromne izložbe radova Leonarda da Vinčija. Osim muzejske postavke brojna događanja vezana za ovu izložbu održaće se i u dolini Loare, gde je umetnik proveo poslednje godine života.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

 

Kad ste već u Francuskoj, jesen je najbolje vreme za posetu Provansi. Možda nije sezona cvetanja lavande, ali je zato u jeku sezona berbe grožđa, maslina i tartufa.

Ko je rekao Andaluzija? 

Ni Španija nimalo ne zasotaje za Italijom i Francuskom kada je u pitanju sezona berbe grožđa. A ni kada su u pitanju lepo vreme, prijtna temperatura, koloritni pejzaži... Klima u Madridu je ovih dana blaga i sunčana, sve do početka novembra, koja se gotovo preko noći pretvara u prazničnu, zimsku idilu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Mariscal

Ako birate nešto drugačiju Španiju, usredsredite se na magičnu Andaluziju. Malaga je poznata po vrelim letima i prelepim plažama, ali umerene temperature tokom jeseni idealne su za odmor.

Povezane vesti – Posetite neke od istorijski najbogatijih gradova

Ili jednostavno - Amsterdam

Baš kao i sezona lala, jesenja sezona je jednako lepa u Holandiji. Amsterdam dobija svoj puni sjaj, a osim toga Nacionalni muzej (Rijksmuseum) ove godine obeležava 350 godina od Rembrantove smrti nizom izložbi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Nešto hladnije vreme od gore pomenutih destinacija, idealno je za ušuškane momente u nekom od mnogih gradskih kafića uz pivo i čašicu holandskog džina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve