Život
10.12.2019. 15:29
R. E. / Index. hr

TRI TALASA ŽIVOTNOG VEKA: Najviše starimo s 34, 60 i 78 godina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Što se tiče biološkog starenja ljudi, čini se da se naše telo najviše menja tokom tri životne dobi: s 34, 60 i 78 godina. Drugim rečima, istraživanja su pokazala da starenje nije jedan dug, kontinuirani proces koji se odvija istom brzinom tokom celog života, piše Science Alert, a prenosi Index. hr.

"Detaljnom analizom starenja proteoma plazme identifikovali smo tri talasa promena tokom ljudskog životnog veka", pišu naučnici u novoj studiji nazvanoj "Undulating changes in human plasma proteome profiles across the lifespan", koja je objavljena u uglednom časopisu Nature Medicine.

"Spomenute promene rezultat su kretanja velike količine proteina u različitim obrascima, što je kulminiralo pojavom tri talasa starenja", dodali su.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Analizirali krvnu plazmu 4.263 osobe

Stručnjaci su analizirali podatke o krvnoj plazmi 4.263 osobe u dobi od 18 do 95 godina posmatrajući nivoe oko 3.000 različitih proteina. Primetili su da 1.379 proteina varira s godinama.

Povezane vesti - INTERVJU ZORAN MILIVOJEVIĆ: Mi smo depresivno društvo

Naime, mada su nivoi tih 1.379 proteina relativno konstantne tokom dužih životnih perioda, naučnici su utvrdili kako je do velikih pomaka u njihovim nidoima u proseku najviše dolazilo kod mlade odrasle osobe (34 godine), kod osobe u kasnom srednjem dobu (60 godina) i starosnoj dobi od 78 godina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Veza između starenja i stanja krvi

Stručnjacima za sada nije jasno zašto i kako se to događa, ali smatraju da ovo istraživanje naglašava vezu između starenja i stanja krvi, što je uočeno i u prethodnim studijama.

"Već od pre znamo da nam nivo nekih belančevina u krvi mogu otkriti informacije o čovekovom zdravstvenom stanju. Na primer, nivo lipoproteina nam može puno toga reći o stanju krvožilnog sastava pacijenta", rekao je neurolog Tony Wyss-Coray iz Centra za istraživanje bolesti Stanford ( ADRC).

"Ali nije bilo poznato da se toliko različitih nivoa proteina, otprilike trećina svih koje smo proučavali, znatno menja s napredovanjem starosti", dodao je.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve