Život
29.11.2022. 19:40
Beta

Tijengung

U Kinu na obuku za ukrcavanje u svemirsku stanicu

1
Izvor: Beta / CGTNC

Kineska svemirska agencija za letove s ljudskom posadom priprema se za obuku stranih astronauta za ukrcavanje u nacionalnu svemirsku stanicu Tijengung, rekao je pomoćnik direktora agencije Đi Ćiming.

Đi je rekao da je nekoliko nacija izrazilo želju da pošalje svoje astronaute na stanicu Tijengung, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Kina pregovara sa relevantnim stranama o ovom pitanju. Aktivno se pripremamo za rad na obuci stranih astronauta", rekao je Đi.

Nakon završetka Tijengunga, Kina će nastaviti da sarađuje sa stranim zemljama i regionima koji su posvećeni mirnom korišćenju svemira kako bi izveli više zajedničkih projekata, rekao je on.

1
Izvor: Beta / CGTNC

Kina je, dodao je, takođe ponudila stranim naučnicima da koriste stanicu za unapređenje svojih istraživanja.

Šef svemirske agencije Hao Čun ranije je rekao da je njegova agencija potpisala sporazume sa Kancelarijom UN za svemirska pitanja o saradnji svemirskih stanica, pozivajući naučnike iz celog sveta da podnesu svoje istraživačke predloge za eksperimente na kineskoj stanici.

Prema projektantima s Kineske akademije za svemirsku tehnologiju, Tijengung je sposoban da se poveže sa svemirskim letilicama drugih nacija koje imaju isti dizajn otvora kao onaj koji koristi kineska svemirska stanica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svemirski dron se vratio na zemlju posle 908 dana
1

Florida

13.11.2022. 11:01

Svemirski dron se vratio na zemlju posle 908 dana

Svemirska bespilotna letelica američke vojske X-37G je sletela u vazdušnu bazu Kejp Kanaveral u državi Floridi, posle gotovo dve i po godine boravka u orbiti, saopštio je američki proizvođač aviona Boing.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve