U OVOM VEKU: Temperatura će se uvećati za 3,4 do 3,9 stepena

U OVOM VEKU: Temperatura će se uvećati za 3,4 do 3,9 stepena


Uprkos sve većem pritisku da se deluje na probleme klimatskih promena, godišnji izveštaj UN-a, objavljen u Ženevi, pokazuje da vlade svih zemalja moraju da utrostruče sadašnje planove za smanjenje emisije staklenih gasova kako bi globalni porast temperature ostao ispod dva stepena.

“Kako sada stvari stoje, može se očekivati da će se temperatura tokom ovog veka uvećati za 3,4 do 3,9 stepena, što će dovesti do brojnih razarajućih klimatskih uticaja i posledica”, stoji u izveštaju UN-ova programa za zaštitu životne sredine (UNEP) o emisiji staklenih gasova, prenosi Washington post.

Dokument je objavljen nedelju dana pre sastanka predstavnika 200 zemalja sveta na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promenama.

Ukoliko se nastavi sa ovim tempom, naučnici kažu da bi rezultati mogli da budu katastrofalni. Koralni grebeni koji već na nekim mestima izumiru, nastavili bi da nestaju. Gradovi koji se bore sa poplavama, neprestano bi bili poplavljeni usled rasta nivoa mora, a visoke temperature bi u većem delu sveta bile nepodnošljive.

Shutterstock

Shutterstock

“Moramo da sustignemo godine u kojima smo odugovlačili sa donošenjem odgovornih odluka po pitanju klimatskih promena”, izjavio je Andersen izvršni direktor američkog programa za zaštitiu životne sredine.

Povezane vesti – UPOZORENJE UN: Klimatske promene će uticati na globalnu nestašicu hrane

Pariskim sporazumom iz 2015. godine, svetski lideri ne samo da su definisali minimalni cilj od dva stepena, već su se i obavezali da će težiti još ambicioznijem planu, ograničenju od 1,5 stepeni. Da bi zadržali zagrevanje na “znatno ispod” dva stepena Celzijusa, autori su otkrili da će zemlje morati da utrostruče ambiciju svojih trenutnih obećanja.

 EPA-EFE/DAVID MCNEW

EPA-EFE/DAVID MCNEW

“Nismo ni blizu gde bi trebalo da budemo. Što više budemo kasnili, biće potrebna veća smanjenja. Ne možemo da čekamo još 10 godina”, rekao je Niklas Höhne nemački klimatolog, komentarišući nedavni izveštaj.

Analiza Vashington Posta ove godine otkrila je da se otprilike 20 procenata sveta već zagrejalo na zabrinjavajući nivo. Usporavanje budućeg zagrevanja zahtevaće monumentalne promene, poput ukidanja automobila sa pogonom na gas, zaustavljanja izgradnje elektrana na ugalj i remonta načina na koji ljudi uzgajaju hranu i upravljaju zemljom.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar