Život
27.11.2019. 15:54
R. E. / Washington post

U OVOM VEKU: Temperatura će se uvećati za 3,4 do 3,9 stepena

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uprkos sve većem pritisku da se deluje na probleme klimatskih promena, godišnji izveštaj UN-a, objavljen u Ženevi, pokazuje da vlade svih zemalja moraju da utrostruče sadašnje planove za smanjenje emisije staklenih gasova kako bi globalni porast temperature ostao ispod dva stepena.

"Kako sada stvari stoje, može se očekivati da će se temperatura tokom ovog veka uvećati za 3,4 do 3,9 stepena, što će dovesti do brojnih razarajućih klimatskih uticaja i posledica", stoji u izveštaju UN-ova programa za zaštitu životne sredine (UNEP) o emisiji staklenih gasova, prenosi Washington post.

Dokument je objavljen nedelju dana pre sastanka predstavnika 200 zemalja sveta na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promenama.

Ukoliko se nastavi sa ovim tempom, naučnici kažu da bi rezultati mogli da budu katastrofalni. Koralni grebeni koji već na nekim mestima izumiru, nastavili bi da nestaju. Gradovi koji se bore sa poplavama, neprestano bi bili poplavljeni usled rasta nivoa mora, a visoke temperature bi u većem delu sveta bile nepodnošljive.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Moramo da sustignemo godine u kojima smo odugovlačili sa donošenjem odgovornih odluka po pitanju klimatskih promena", izjavio je Andersen izvršni direktor američkog programa za zaštitiu životne sredine.

Povezane vesti - UPOZORENJE UN: Klimatske promene će uticati na globalnu nestašicu hrane

Pariskim sporazumom iz 2015. godine, svetski lideri ne samo da su definisali minimalni cilj od dva stepena, već su se i obavezali da će težiti još ambicioznijem planu, ograničenju od 1,5 stepeni. Da bi zadržali zagrevanje na "znatno ispod" dva stepena Celzijusa, autori su otkrili da će zemlje morati da utrostruče ambiciju svojih trenutnih obećanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/DAVID MCNEW

"Nismo ni blizu gde bi trebalo da budemo. Što više budemo kasnili, biće potrebna veća smanjenja. Ne možemo da čekamo još 10 godina", rekao je Niklas Höhne nemački klimatolog, komentarišući nedavni izveštaj.

Analiza Vashington Posta ove godine otkrila je da se otprilike 20 procenata sveta već zagrejalo na zabrinjavajući nivo. Usporavanje budućeg zagrevanja zahtevaće monumentalne promene, poput ukidanja automobila sa pogonom na gas, zaustavljanja izgradnje elektrana na ugalj i remonta načina na koji ljudi uzgajaju hranu i upravljaju zemljom.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve