USPON “SOBER CURIOS” TRENDA: Biti trezan je sve veći imperativ među influenserima

USPON “SOBER CURIOS” TRENDA: Biti trezan je sve veći imperativ među influenserima

foto: Shutterstock


Mnogo trendova dođe i prođe, ali ispijanje mimoze u društvu prijateljica i pivo posle posla odavno predstavlja način kako se zabaviti. A u vreme društvenih mreža, i kako izgledati da se zabavljate. To je postalo toliko ukorenjeno da se za one koji ne piju alkohol često odmah posumnja da se bore sa alkoholizmom… Jer ko ne želi da popije taj primamljivi koktel?

Međutim, nedavno je nastupio novi trend – “sober curios”. Iako je ovaj naziv teško prevesti u bukvalnom smislu, sintagma se odnosi na ljude koji ne piju, ili piju vrlo retko, i sa ponosom to predstavljaju na društvenim mrežama kao deo svog karaktera, piše Gardijan.

Ruby Warrington (43) je pisac i osnivačica pokreta “Club Söda NYC” koji organizuje serije događaja na kojima se ne služi i ne pije alkohol. Ona predlaže da se u svakoj situaciji kada bi inače popili neko alkoholno piće prvo zapitate da li zaista želite da popijete to piće ili to činiti zbog “dominantne kulture ispijanja alkohola”.

“Postoji ideja da ste ili problematični pijanac ili alkoholičar, ili normalan pijanac koji nema problema sa alkoholom. A u praksi se sve više naziru sive nijanse kada je u pitanju zavisnost od alkohola”, kaže Varrington.

U svojoj knjizi “Sober Curious” Warrington kaže da je manji unos alkohola “sledeći logičan korak u vellness revoluciji”, naglašavajući apsurdnost dana koji je prvo ispunjen jogom i zelenilom, nakon čega usledi noć kada se pije alkohol.

Povezane vesti – TRENING ZA NAJSPREMNIJE: Pet vežbi za celo telo

I influenseri na Instagramu, kao što je londonski “mindset coach” Africa Brooke i “stylishly sober” modna blogerka Katie Brunsdon, sve više zagovaraju život bez alkohola. Dok je kul lajfstajl nekada podrzumevao dolazak kući u pet ujutro i spavanje sa šminkom, današnji luksuzni lajfstajl izgleda više kao – šik napitak bez alkohola. Sa žurke se odlazi na njenom vrhuncu, noćna rutina nege kože je neizostavna, kao i dobar san koji omogućava da se ujutro poptuno spremni za produktivan dan.

View this post on Instagram

NEVER ENOUGH GRATITUDE FOR THE SOBER LIFE: Here's to enjoying 2 delicious well-made mocktails for under £10. Here's to heading home with my memory and dignity still intact! Here's to wonderful (supertalented-magical) pals who affirm my entire existence! – Here's to the excitement I can feel rising as I anticipate sitting naked in my cosy bed with a cup of tea, Luther, and a moisturized face – ALL on a Saturday NIGHT. Here's to the prospect of never experiencing another hangover for the rest of my human life. – I'll never not be grateful, THANK YOU SOBRIETY for these 831 days of continuous self-discovery, mundane goodness, and the ability to FEEL again! – Thank you for getting me out and into a space where I'm excitedly shouting over bar music and not having to explain (even once) WHY I don't drink! I love you @aorists @elizabethwhibley😙 – Dear person who needs encouragement today: If I can do this, you fucking can! REALLY.😊

A post shared by Mindset Coach & Speaker (@africabrooke) on

Pa ipak, to što se izbegavanje alkohola smatra trendom može kamuflirati osnovne razloge zbog kojih su mnogi i razvili nezdrav “odnos” prema alkoholu, kao što su trauma, problemi, s anksioznošću i depresijom, ili jednostavno zato što je alkohol vrlo “društveno zarazan”. Suzdržavanje od konzumiranja alkohola može biti stvar trenda za neke, ali za jednog od osam Amerikanaca koji boluju od alkoholizam, to može značiti život ili smrt.

“Govoriti o trezvenosti kao trendu nije u redu. Smisao “sober curios” je da razlikujemo one koji imaju privilegiju da budu trezni i možda pijuckaju tu i tamo, i one za koje je opijanje i alkohol smrtna opasnost. “

Povezane vesti – Dva miliona ljudi godišnje umre zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća

S druge strane, dr Carrie Vilkens osnivačica i direktorica Centra za motivaciju i promene u Njujorku, koja se specijalizovala za motivacione i kognitivno-bihevioralne tretmane poremećaja konzumiranja alkohola, smatra da je sve što ljudima olakšava da razgovaraju o promeni odnosa s alkoholom, dobra stvar. Makar to bio i trend…

“CMC je započeo pre 15 godina i od početka smo promovisali ideju da ljudima nije potrebna etiketa “alkoholičara”, tačnije da sebe proglase alkoholičarem, samo da bi odlučili da promene svoj način života. Da ima mnogo načina da budite trezni. Zato mislim da je fatastično da se sada i putem društvenih mreža mogu napraviti takve promene.”, dodaje ona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar