Život
08.08.2021. 21:10
R.E.

Nova istorija matematike

Vavilonci pre Grka znali "matiš"?!

matematika, geometrija, škola
Izvor: Shutterstock

Najnovija analiza jedne drevne vavilonske glinene pločice podstakla je istoričare da razmišljaju o novoj istoriji matematike.

U zaključku istraživanja australijskog matematičara Danijela F. Mensfilda, objavljenom u naučnom časopisu ''Foundations of Science'' objašnjava se sadržaj zapisa na glinenoj pločici datiranoj na period od pre 3.600 do 3.800 godina, prenosi ''Smitsonian magazin''.

Ovo otkriće je značajno jer primenu geometrije vremenski locira za više od tri hiljade godina u prošlost, čineći je mnogo drevnijom nego što se do danas verovalo.

Pločice bi mogle da budu dokaz da su Vavilonci koristili ovu vrstu matematike pre antičkih Grka, naime pre Pitagore i njegove teoreme iz šestog veka pre nove ere.

Pored toga, razlika između grčke i vavilonske geometrije je u tome što su Grci svoju razvijali posmatrajući noćno nebo, dok su je Vavilonci razvijali posmatrajući kopno.

Pronađene glinene pločice nastale su oko 3.700 godine pre nove ere i dokaz su da su Vavilonci koristili geometriju za premeravanje kopnenih površina.

Tim australijskog naučnika Danijela F. Mensfilda tvrdi da ovo znači da su glinene pločice imale veoma praktičnu namenu pri premeravanju zemljišta i u izgradnji.

Vavilonske pločice koje daju potpuno novi uvid u istoriju matematike biće izložene u Istanbulskom muzeju arheologije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Olimpijada na kojoj je Srbija već osvojila četiri medalje
medalja

Bravo!

23.07.2021. 23:05

Olimpijada na kojoj je Srbija već osvojila četiri medalje

Na 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi učenici Matematičke gimnazije osvojili su jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve