Život
03.11.2019. 21:55
R. E. / Tanjug

VAZDUH VIŠE NIJE OPASAN: Beograd 41. na listi najzagađenijih gradova sveta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prema podacima sajta Air Vizual, Beograd je danas pao na 41. mesto najzagađenijih gradova na svetu. Za razilku od prethodnih dana kada je vazduh bio "opasan", sada varira od "dobrog" do "umerenog".

Situacija je bolja u celoj Srbiji, pa je tako podacima sajta, vazduh u Pančevu "dobar", kao i u Obrenovcu i Smederevu. Proteklih dana udisali smo najzagađeniji vazduh u svetu, koji je AirVisual ocenjivao kao "nezdrav".

Srpska prestonica je po zagađenosti preticala Peking, Delhi, Džakartu, a povodom Svetskog dana čistog vazduha, 3. novembra, Ministarstvo za zaštitu životne sredine upozorilo je na opasnost da usled svakodnevnog prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu ugrožavamo svoje živote i opstanak planete.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Prethodni dani su pokazali koliko mi sami, građani, ljudska vrsta, dramatično utičemo na kvalitet vazduha. U danima kada nema grejanja, toplana, kada nema značajnog industrijskog zagađenja, ali ni vetra ni kiše da pomognu, vazduh smo mogli da vidimo", navodi ministarstvo u saopštenju i ukazuje da je sada više nego jasno da je saobraćaj i zastareli motori dramatično prisutni zagađivač, neprijatelj našeg zdravlja i da je zadnji čas da svi toga postanemo svesni.

Problem zagađenja vazduha je svetski, ima ga Evropa i zemlje u regionu. Izveštaji Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da loš kvalitet vazduha godišnje prouzrokuje smrt oko sedam miliona ljudi u svetu. U Srbiji šest hiljada života gubimo svake godine, napominje se u saopštenju.

Specijalizovana agencija Svetske zdravstvene organizacije za ispitivanje raka, označila je kao dokazani humani kancerogen, izduvne gasove dizel motora.

"Poboljšanje kvaliteta vazduha je zajednička briga i odgovornost svih nas, javnog i civilnog sektora, svake opštine, privrede, naučno-stručne javnosti, medija i građana. Rešenja su u selektivnom korišćenju automobila, inovativnim tehnologijama, zameni energenata, ulaganju u postrojenja za prečišćavanje vazduha, u cirkularnoj ekonomiji, u zelenoj gradnji", navodi se u saopštenju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Treba napustiti stare navike i okrenuti se kvalitetnim motorima, hibridnim i električnim, birati ekološki prihvatljiva prevozna sredstva, povećati broj biciklističkih i pešačkih staza... Zarad svojih građana, lokalne samouprave moraju odmah pristupiti gašenju individualnih kotlarnica koje kao energent koriste mazut ili ugalj, navodi se.

"Pobedimo lošu naviku paljenja strnjišta na oranicama, zakonom je zabranjeno i opasno po ljudske živote i biljni i životinjski svet. Sadimo drveće i pošumljavajmo. Šuma odstranjuje gasove staklene bašte i proizvodi kiseonik."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve