VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Shutterstock


Kao što je odavno poznato protiv novog koronavirusa, trenutno, ne postoji nikakav lek niti vakcina, a predviđanja su takva da ih uskoro, verovatno, neće ni biti.

Zbog toga nam trenutno ostaje jedino da vodimo računa o svom imunitetu i higijeni, a prema savetima Svetske zdravstvene organizacije pranje ruku je jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje širenja mikroba.

Međutim, ono što često zaboravljamo jeste da su naši telefoni pravo skladište bakterija i prljavštine, što je posebno  važno kada se u uzme u obzir da su pametni telefoni odavno postali produžena ruka savremenog čoveka. Zbog toga je pored pranja ruku podjednako važno i dezinfikovanje ovih uređaja.

U nastavku možete pročitati savete Dr Lene Ciric sa Londonskog Univerziteta, kako na najefikasniji način da očistite vaše telefone, a koje je objavio BBC.

Za početak ugasite svoj telefon i skinite njegovu zaštitnu masku.

Za početak je važno naglasiti da svi vodeći proizvođači telefona napominju da korišćenjem hemikalija, dezinfekcionih gelova za ruke i alkoholnih maramica, može samo naštetiti vašem telefonu, odnosno njegovom ekranu.

 

Zbog toga je dovoljno da koristite običnu vlažnu krpu i običan sapun. Prilikom prelaženja krpom preko telefona vodite računa da ne nakvasite otvore telefona, čak i ukoliko posedujete vodootporni telefon, jer vremenom mogu da izgube na zaštiti.

Na kraju, osušite telefon čistom krpom.

Šta treba da znate:

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

Pijace rade uobičajeno; Na prigradskim linijama zabranjen ulaz na prednja vrata

Doktorka Lena Ciric napominje da čak i koriščenjem jednostavne krpe i sapuna možete ukloniti bakterije i viruse sa vašeg telefona i da to možete proveriti korišćenjem uređaja koji je predstavila u video snimku.

Kako je istakla uređaj očitava “relativne svetlosne jedinice”, ili RLU i to je merilo aktivnosti mikroba na vašem telefonu.

Takođe doktorka navodi još jedan primer uz pomoć kog možete dezinfikovati vaš telefon. Reč je o uređaju sa ultraljubičastim UVC zračenjem. Međutim, iako se smatra da ovaj uređaj ne može da naškodi vašem telefonu, postoji mogućnost da vremenom doše do određenih promena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar