Život
16.03.2020. 21:18
R. E. / BBC

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kao što je odavno poznato protiv novog koronavirusa, trenutno, ne postoji nikakav lek niti vakcina, a predviđanja su takva da ih uskoro, verovatno, neće ni biti.

Zbog toga nam trenutno ostaje jedino da vodimo računa o svom imunitetu i higijeni, a prema savetima Svetske zdravstvene organizacije pranje ruku je jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje širenja mikroba.

Međutim, ono što često zaboravljamo jeste da su naši telefoni pravo skladište bakterija i prljavštine, što je posebno  važno kada se u uzme u obzir da su pametni telefoni odavno postali produžena ruka savremenog čoveka. Zbog toga je pored pranja ruku podjednako važno i dezinfikovanje ovih uređaja.

U nastavku možete pročitati savete Dr Lene Ciric sa Londonskog Univerziteta, kako na najefikasniji način da očistite vaše telefone, a koje je objavio BBC.

Za početak ugasite svoj telefon i skinite njegovu zaštitnu masku.

Za početak je važno naglasiti da svi vodeći proizvođači telefona napominju da korišćenjem hemikalija, dezinfekcionih gelova za ruke i alkoholnih maramica, može samo naštetiti vašem telefonu, odnosno njegovom ekranu.

 

Zbog toga je dovoljno da koristite običnu vlažnu krpu i običan sapun. Prilikom prelaženja krpom preko telefona vodite računa da ne nakvasite otvore telefona, čak i ukoliko posedujete vodootporni telefon, jer vremenom mogu da izgube na zaštiti.

Na kraju, osušite telefon čistom krpom.

Šta treba da znate:

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

Pijace rade uobičajeno; Na prigradskim linijama zabranjen ulaz na prednja vrata

Doktorka Lena Ciric napominje da čak i koriščenjem jednostavne krpe i sapuna možete ukloniti bakterije i viruse sa vašeg telefona i da to možete proveriti korišćenjem uređaja koji je predstavila u video snimku.

Kako je istakla uređaj očitava "relativne svetlosne jedinice", ili RLU i to je merilo aktivnosti mikroba na vašem telefonu.

Takođe doktorka navodi još jedan primer uz pomoć kog možete dezinfikovati vaš telefon. Reč je o uređaju sa ultraljubičastim UVC zračenjem. Međutim, iako se smatra da ovaj uređaj ne može da naškodi vašem telefonu, postoji mogućnost da vremenom doše do određenih promena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve