Život
08.10.2021. 08:05
R.E./Mashable

Ponovo u koloru

Veštačka inteligencija vratila u život spaljene Klimtove slike

Gustav Klimt
Izvor: APA / ROLAND SCHLAGER

Slike Gustava Klimta, koje su nacisti spalili tokom Drugog svetskog rata, uspešno su oživljene pomoću veštačke inteligencije.

Kada su nacisti 1945. napuštali jedan od austrijskih zamkova u kome su sakrili ukradene dragocenosti, spalili su ga za sobom i uništili ogromnu količinu umetničkih dela.

Veruje se da su među njima bila i dela Gustava Klimta iz kolekcije "Faculty paintings" pod nazivima "Medicina", "Filozofija" i "Pravo", a sve što je ostalo od ovih dela su crno bele fotografije, prenosi Mashable.

U saradnji sa Bečkim Belvedere muzejem, Googleov program „Arts and culture“ kreirao je programe veštačke inteligencije da prepoznaju tehniku i stil Gustava Klimta, kako bi mogli da ponovo ožive izgubljene slike.

slikanje, slika
Izvor: Shutterstock

Ovaj projekat je deo onlajn prostora u kome možemo saznati više o Klimtu, njegovom uticaju na umetnost, videti manje poznata dela i ovaj novi projekat rekonstrukcije izgubljenih dela.

Istraživači koji su radili na projektu konsultovali su više izvora kako bi što rezultati bili što precizniji. Jedan od izvora bio je novinski članak u kome su opisane vedre boje koje su se nalazile na platnu. Stručnjaci koji se bave procenom umetničlčkih dela kažu da su rezultati ovog programa verovatno jako blizu originalima.

"Rezultat je za mene bio iznenađujuć jer smo bili u mogućnosti da obojimo i delove o kojima nismo imali nikakve podatke. Veštačka inteligencija nam je omogućila da pretpostavimo kakve boje je Klimt koristio u ovim delima" rekao je Dr. Franc Smola, kurator u Belvedere Muzeju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nikada rešene misterije iz sveta umetnosti
Muzej Luvr

Zanimljivo

13.08.2021. 13:00

Nikada rešene misterije iz sveta umetnosti

Vekovima se ljudi pitaju ko je žena koja je bila model Da Vinčijevu za Mona Lizu i šta je razlog njenog osmeha. Mnogi misle da je u pitanju supruga bogatog ktitora ili da je čak u pitanju Leonardov autoportret. Ali Mona Liza je samo jedna od mnogih misterija u svetu umetnosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve