Život
21.05.2022. 23:11
Beta

Alarmantni podaci

Više od 160 miliona dece primorano da radi!

Dečji rad, siromaštvo
Izvor: Shutterstock

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.

Procenjeno je da bi zbog rasta siromaštva i socijalne ugroženosti do kraja godine taj broj mogao da poraste za još 8,9 miliona.

"Socijalna zaštita smanjuje porodično siromaštvo i ugroženost – ključne uzroke dečjeg rada", navodi se u tom dokumentu MOR-a i UNICEF-a uz ocenu da se "premalo napredovalo u obezbeđivanju uslova da sva deca uživaju socijalnu zaštitu", preneo je portal Nezavisnost.org.

Širom sveta, 73,6 odsto, ili približno milijardu i po dece, uzrasta do 14 godina, ne prima porodičnu ili dečju novčanu naknadu, pa MOR i UNICEF kažu da se taj veliki socijalni jaz mora brzo eliminisati.

"Vlade mogu sprovoditi niz politika za unapređenje socijalne zastite, ali ako kreatori politika ne budu delovali odlučno, pandemija COVID-19, aktuelni ratni sukobi, rastuće siromaštvo i klimatske promene samo će povećati rasprostranjenost dečeg rada", ukazuje se u studiji.
 

U cilju eliminacije dečijeg rada, MOR i UNICEF su definisali niz preporuka, među kojima je da se proširi socijalna zaštita na dve milijarde radnika u neformalnoj ekonomiji, da se izgradi integrisani sistemi socijalne zaštite i nadogradi politička posvećenost za okončanje dečjeg rada, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Humanitarna katastrofa u Etiopiji: Deca umiru od gladi
Pictures of the Week Europe and Africa Photo Gallery

Tigraj

21.04.2022. 09:52

Humanitarna katastrofa u Etiopiji: Deca umiru od gladi

U Tigraju, regionu Etiopije pobunjenom od pre godnu i po, gde je sada "neograničeno humanitarno primirje", 1.900 dece mlađe od pet godina je umrlo zbog neuhranjenosti, navodi se u studiji zvaničnika tamošnjeg zdravstva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve