Život
29.11.2021. 16:49
Tanjug

Anketa

"Više se narod voleo": Kome to sve nedostaje Dan Republike

Ljudi
Izvor: Shutterstock

Beograđanima nedostaje praznik Dan Republike i većina njih se sa setom, ali i radošću priseća tog praznika koji se decenijama slavio svakog 29. novembra.

U razgovoru sa reporterom Tanjuga stanovnici prestonice koji pamte vreme Jugoslavije, podelili su da im nedostaje taj praznik, ali i n i neka mirnija i srećnija vremena koja su karakterisala veliki deo postojanja bivše SFRJ.

Za većinu sugrađana 29. novembar, kada je stvorena ta država simbol je dobre trpeze, velikih druženja i putovanja.

Ističu da je to, uz tradicionalne Novu godinu i 1. maj, bio najveći praznik bivše države. Uostalom, Dan Republike je kroz pesmu "Zabranjenog pušenja" ušao i u antologiju jugoslovenske rock muzike.

Građani naglašavaju da su to bila neka humanija vremena, da je čovek bio u centru pažnje, dok je danas, ističu to kapital. Današnji praznici, kažu, nemaju tu čar. Međutim, moramo istaći da je reč o starijim generacijama, o ljudima od preko 40 godina. Nasuprot njima, mlađim generacijama Dan Republike ne nedostaje, a u velikom broju ne znaju šta predstavlja.

"Naravno da mi nedostaje Dan Republike. Ja sam rođena 1960., odrasla sam uz taj praznik i pri tome sam i jugonostalgičar tako da mi zaista nedostaje. To se baš slavilo naveliko, nismo išli u školu, niti se radilo. Jela se pečena prasetina. Bio je to najveći praznik - 1. maj i 29. novembar", rekla je Tanja Tasić.
 

Dan Republike nam nedostaje zbog porodičnih praznika, ali i zbog Jugoslavije koja nam nedostaje, nadovezuje se druga sugrađanka.

"Možda ove mlađe generacije nemaju predstavu o tome, pa su njima i ovi praznici čarobni. Nama se čini da smo se nekako radovali tim praznicima, okupljali porodično. Sada kao da se taj element izgubio", kaže naša sugrađanka.

"Umro je drug Tito"

Ko nije plakao, pevao je

TITO

Ko nije plakao, pevao je

04.05.2021. 15:23

"Umro je drug Tito"

Gordana i Milan Lazić kažu da se tada mnogo više putovalo nego sada.

"Bilo nam je jako lepo, uvek smo se radovall tom prazniku i voleli bi da se on vrati", kaže Gordana.

Njen muž ističe da je taj praznik nosio više slobodnih dana i da se u to vreme, za razliku radilo 8 sati pet dana, što danas nije uvek slučaj.

"Malo se više družilo, više se narod voleo. Bili smo ujednačeni, a danas su ogromne razlike među ljudima. Ja pravo da vam kažem, ja i ne znam koji su sada praznici. Svake godine su drugi praznici", kaže Milan.
 

"Mi smo svi uživali. To je bio praznik cele Jugoslavije. To su bili skromni ljudi koji su išli na izlete, koji su se družili i voleli. Kojima nije sve bio novac, kao što je sad. Dugo smo ga slavili i pošto se raspala Jugoslavija, što znači da nam je nedostajao", kaže Branka Mićić.

Ona smatra da se današnji praznici svode na kafane i restorane, dok se ranije više družilo.

Slično priča i naš sugrađanin koji smatra da je kapitalizam uništio čar današnjih praznika.

"Tada je čovek čoveku bio drug, a sada je vuk. Sadašnji praznici nemaju dubinu. Sve je površno i kapital je u centru pažnje", smatra.

Nasuprot njima, mlađi sa kojima smo razgovarali ne znaju šta se nekad praznovalo 29. novembra. Jedna devojka je na pitanje o Danu Republike izvadila mobilni telefon i počela da "gugla". Druga je rekla da njeni roditelji taj praznik nikada nisu slavili jer je bio "jugoslovenski i komunistički".

Nataša Lišanin seća se Dana Republike i ne nedostaje joj.

"To je bilo u Titovo vreme. Prošlo, završilo se. Idemo dalje. Nismo ga ni slavili kući, već u školi. Pionirske marame, titovke i to je to", smatra Nataša.
 

Mija Ðuk kaže da se seća da je postojao takav praznik, ali ne i zašto se slavio.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pronađen Titov zlatni sat, ukraden pre više od 10 godina
sat

Maja Gojković

03.11.2021. 16:21

Pronađen Titov zlatni sat, ukraden pre više od 10 godina

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otkrila je da su pronađena ukradena umetnička dela kao što je jedan bodež i zlatan sat "Patek Filip" koji je pripadao nekadašnjem predsedniku Jugoslavije - Josipu Brozu Titu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve