Hronika
13.09.2021. 16:05
Tanjug

Edvardo Broz

Titov unuk na poternici

Tito
Izvor: Shutterstock

Za unukom nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Edvardom Brozom (70) raspisana je poternica MUP-a Srbije radi izvršenja kazne od osam meseci zatvora, na koju je u maju ove godine pravosnažno osuđen u odsustvu, zbog izazivanja saobraćajne nesreće u avgustu 1992. godine u Zemunu, u kojoj je poginuo njegov saputnik G.P.

Irina Kovačević, portparolka Drugog osnovnog suda u Beogradu nadležnog za sprovođenje izvršenja kazne, precizirala je za Tanjug da je ova poternica lokalnog karaktera, odnosno da važi za teritoriju Srbije.

Kako Broz nije pronađen u našoj zemlji, Ministarstvo pravde od tog suda zatražilo saglasnost za raspisivanje međunarodne, Inrepolove poternice, dodala je Kovačević i napomenula da je u toku je prikupljanje podataka neophodnih za davanje saglasnosti.

Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine i veruje se da živi u Hrvatskoj.

Apelacioni sud u Beogradu je u maju ove godine pravosnažno osudio Broza zbog nesreće u kojoj je poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zabodili teške telesne povrede.

Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

Osuđen zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

On je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju. Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.

Tačnije, nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu radi sprovođenja krivičnog postupka.

Nova poternica se raspijuje radi izvršenja zatvorske kazne na koju je osuđen u odsustvu.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je pre dve godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Titovi potomci: Šta rade, gde i kako žive
Tito

Joška, Edvard, Sara...

25.05.2021. 13:05

Titovi potomci: Šta rade, gde i kako žive

Nakon smrti čuvenog pretka pre 41 godinu, život Titovih potomaka se potpuno promenio.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve