Život
27.10.2019. 17:44
100 psoto hr

ZA PESIMISTE JE SAMO PITANJE GODINE: Supervulkan koji bi mogao da uništi Ameriku

t_vulkan.jpg

Najsmrtonosniji kataklizmički događaj koji bi mogao ozbiljno ugroziti život na Zemlji jest udar asteroida. Odmah potom kao pretnja slede supervulkani radi kojih je i u prošlosti dolazilo da masovnih izumiranja i klimatskih promena.

Supervulkani – na našoj planeti ih je dvadeset – u proseku eruptiraju svakih sto hiljada godina, a idući na redu, čini se, mogao bi biti američki Yellowstone, svima poznat i kao nacionalni park. Zadnjih godina se sve glasnije spekuliše da bi se Yellowstone mogao probuditi, a poslednji je to potencirao američki istraživački novinar Brjan Valš– pisao je, između ostalog, i za Newsweek, Bloomberg i Time – u svojoj novoobjavljenoj knjizi 'End Times', piše 100 posto hr.

Zašto je potres pitanje godine?

Yellowstone je prema računicama naučnika eruptirao tri puta, prije 2,1 miliona, 1,3 miliona godina i 640 hiljada godina tako da je naredna erupcija prema nekim računicama – onim pesimističnim svakako – pitanje godine. Inače, Yellowstone je prilično aktivan, godišnje ga zahvati oko 3.000 potresa.

Ukoliko bi došlo do eksplozije najveće kategorije, oko pet milijardi ljudi moglo bi da nestane sa lica Zemlje. Naravno, od SAD-a gotovo ništa ne bi ostalo, uže područje oko vulkana zatrpala bi magma, okolne američke države prekrio bi čak metar pepela.

Ima li NASA rešenje?

Ima loših vesti i za sve van SAD-a, zbog otrovnih plinova – kao što je sumporni dioksid – padale bi kisele kiše, a većina planete bi bila prekrivena gustim oblakom. On bi pak odbijao sunčevu svetlost pa bi nekoliko godina trajala vulkanska zima. A jedna projekcija UN-a iz 2012. godine kaže da bi usled duge vulkanske zime zalihe hrane za čovečanstvo potrajale samo 74 dana...

Povezane vesti - POVUČENA MOĆNOM GRAVITACIJOM: Zabeleženo kako crna rupa "guta" zvezdu

Ipak, ima i nešto ohrabrujuće.

Pre dve godine NASA je okupila tim stručnjaka koji bi trebalo da reši, ili barem ublaži problem. Imaju odličnu ideju, osim što bi sprečili erupciju, još bi i proizvodili električnu energiju. Cena je 'sitnica', 3,5 milijarde dolara, a pojednostavljeno rečeno, u bazene hidrotermalne vode koji se nalaze ispod površine Yellowestona 'ubrizgali' bi hladniju vodu koja bi izvukla još više topline iz vulkana, što bi moglo sprečiti magmu da dostigne temperaturu na kojoj bi eruptirala.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
08.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve