Život
17.09.2019. 15:38
N. G./Forbes

Zašto nikada ne treba da uzimate tuđi punjač za telefon?

piunjac-za-telefon.jpg

Svi smo bili u toj situaciji. Prazan telefon, a punjač kod kuće. I nema nikakve štete ako pozajmite kabl od kolege ili nepoznatog, ali ljubaznog putnika na aerodromu, ili od službenika na recepciji vašeg hotela.

Međutim, u 2019. godini to bi bila velika greška, tvrde stručnjaci za kibernetičku sigurnost.

"Postoje određene stvari koje jednostavno ne pozajmljujete", navodi Čarls Henderson, globalni upravljački partner i šef Ks-Force Reda u IBM Securiti-u.

"Da ste bili na putovanju i shvatili da ste zaboravili da spakujete donje rublje, ne biste pitali sve svoje putnike da li možete da im pozajmite donji veš. Otišli ​​biste u prodavnicu i kupili novo donje rublje."

Pročitajte još: Stiže nam Facebook dating aplikacija

Henderson vodi tim hakera koje klijenti angažuju kako bi provalili u njihove računarske sisteme i otkrili slabosti. Budući da su sajberhakeri osmislili kako da u kablove umetnu malware softvere koji na daljinu mogu da hakuju uređaje i računare, njegov tim ponekad koristi trik kako bi naučio klijente da ne veruju u pozajmljivanje kablova za punjenje.

"Mogli bismo nekome da pošaljemo e-poštom iPhone kabl. Šaljemo kabl i vidimo da li ga osoba priključuje", objašnjava Henderson.

Prošle nedelje je na godišnjoj konferenciji za hakerisanje DEF CON u Las Vegasu, na hakerskom letnjem kampu, jedan haker demonstrirao iPhone gromobranski kabl. Posle korišćenja kabla za povezivanje iPoda sa Mac računarom, haker je daljinski pristupio IP adresi kabla i preuzeo kontrolu nad Mac-om. Kasnije je haker mogao da ukloni "zlonamerni" softver i obrše sve dokaze o njegovom postojanju.

Zlonamerni kablovi za punjenje u ovom trenutku nisu široko rasprostranjena pretnja, kaže Henderson, ali ističe da to što još nismo videli veći napad ne znači da ga nećemo videti, jer svakako uspeva.

"Tehnologija je zaista mala i zaista jeftina. Može postati toliko mala da izgleda kao običan kabl, ali ima sposobnost i inteligenciju za podmetanje zlonamernog softvera svojoj žrtvi. Ove stvari će se samo jeftinije proizvoditi i to nije nešto što će vaš prosečni potrošač pratiti da bi znao kada će to postati održivo u masovnom obimu."

Pročitajte još: Zaražene 24 aplikacije

Za sada, kaže Henderson, veća pretnja od zlonamernih kablova za punjenje su USB stanice za punjenje koje vidite na javnim mestima poput aerodroma.

"Videli smo nekoliko slučajeva gde su ljudi modifikovali stanice za punjenje. Ne govorim o električnoj utičnici, nego o USB priključku na stanici za punjenje. U računarskom kontekstu, deljenje kablova je kao deljenje lozinke, jer to je nivo pristupa koji presudno prenosite sa ovim vrstama tehnologije. Nemojte biti u iskušenju, kaže Henderson", napominje Henderson.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
28.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve