Život
22.06.2016. 06:45
ekspres

ZAŠTO SE KAŽE: Neće grom u koprive

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Veza između koprive i groma uključuje boga Peruna, malo čuda majke prirode i iskonsku čovekovu potrebu da objasni pojave koje ne razume

Objašnjenjem ovog odomaćenog izraza lingvistika se nije previše bavila, ali ono što se zna jeste da je njegovo značenje - mala ili nikakva verovatnoća da se nešto desi. Oni koji su pokušavali da dosegnu etimogoliju ove naše uzrečice poslužili su se samo logikom i narodnim verovanjima.

Elem, ni u ovo vreme tehnoloških čuda ne preporučuje se prkosti vremenskim neprilikama. Kada zagrmi, oduvek je bila nepoznanica gde će udariti grom. A kad se neko nađe u prirodi, zna se da ne treba da se sklanja ispod krošnje usamljenog drveta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Staroslovenski bog Perun

Međutim, zanimljiva je veza između koprive i groma koja uključuje boga Peruna, malo čuda majke prirode i iskonsku čovekovu potrebu da objasni pojave koje ne razume.

Perun je, ko ne zna, bio moćno božanstvo grmljavine, munje i groma starih Slovena.

A u stara vremena, kada su Sloveni živeli životom koji ni danas nije do kraja istražen, udar groma je u većini slučajeva ostavljao trag za sobom, a tamo gde udari grom, najčešće se palila vatra. Vatra se smatrala dragocenom, vrednom poštovanja. Drvo, koje je, po narodnom verovanju, najčešće trpelo udar groma je hrast.

Hrast je posvećen bogu Perunu i smatralo se da u njemu "živi" posebna sila, energija i zato je hrast najviše privlačio gromove boga Peruna.

Sa druge strane ,list koprive ima male "bodlje", koje u dodiru sa kožom stvaraju bolni nadražaj. Kaže se da kopriva žari, odnosno stvara osećaj sličan onom koji imamo kada se opečemo.

Pošto je vatra sa neba i dolazi od boga Peruna, verovalo se da su Perun i kopriva su u srodstvu, jer svako "proizvodi" vatru na svoj način. Te po narodnoj izreci - neće svoj na svoga, pa tako ni grom u koprive.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Bog Perun, u germanskoj mitologiji nazvan i Donar, a u nordijskoj Tor, je inače pomalo prek, a predstavljen je sa sekirom i ima to magično kamenje, koje baca na zemlju od čega, navodno, nastaju gromovi. Tu takođe treba tražiti i odgonetku izraza "pa neka padaju sekire s neba".

Inače, i Nemci imaju sličan izraz "Wo Brennnesseln stehen, schlug der Blitz nicht ein" - frazu koja govori da tamo gde su koprive ne udara grom, ili to naše narodsko - neće grom u koprive.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
16.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve