Život
09.12.2023. 21:15
Beta-AFP

Italijanski arheolozi

Šta je to pronađeno u drevnoj Pompeji

Arheologija
Izvor: Shutterstock

Arheolozi su iskopali "zatvorsku pekaru" - zatvorene robove i magarce sa povezima na očima u skučenom prostoru u drevnom gradu Pompeji, koja je uništena 79. godine erupcijom Vezuva.

Iskopavanja obavljena u jednoj kući omogućila su da se otkrije "uska prostorija bez spoljašnjeg pogleda, opremljena malim prozorima sa gvozdenim rešetkama, tek toliko da propuštaju svetlost", saopštili su arheolozi u Pompeji, lokaciji koja se nalazi u blizini Napulja, na jugu Italije.

Arheolozi su zaključili da je to bila svojevrsna "zatvorska pekara, gde su robovi i magarci zatvarani i eksploatisani za mlevenje žita neophodnog za proizvodnju hleba".

Otkriveno je prisustvo rezbarenja na tlu za koordinaciju kretanja životinja, prisiljenih da se okreću satima sa povezom preko očiju.

U jednoj od prostorija kuće poslednjih meseci su pronađena tri skeleta, što potvrđuje da je kuća bila naseljena.

"Možemo da zamislimo prisustvo ljudi sa ropskim statusom čiji je vlasnik osetio potrebu da im ograniči slobodu kretanja", naveli su arheolozi.

Dodali su da je to veoma "šokantan vid drevnog ropstva, lišenog i odnosa poverenja i obećanja slobode, gde je neko bio sveden na brutalno nasilje" a taj utisak je u potpunosti potvrđen obezbeđivanjem prozora gvozdenim rešetkama.

Vulkanski pepeo koji je Vezuv izbacio pre 2.000 godina taložio se na većini stambenih objekata u Pompeji, što je omogućilo da budu skoro potpuno očuvani, kao i mnoga tela, oko 3.000 mrtvih u toj prirodnoj katastrofi.

Pompeja je druga najposećenija turistička destinacija u Italiji, posle Koloseuma u ​​Rimu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na Korčuli pronađeni ostaci puta starog 7.000 godina
1

Ispod naslaga mulja

08.05.2023. 02:05

Na Korčuli pronađeni ostaci puta starog 7.000 godina

U okviru podvodnih arheoloških istraživanja potopljenog neolitskog lokaliteta Soline na ostrvu Korčula, arheolozi su pronašli ostatke puta stare gotovo 7.000 godina, saopštili su arheolozi sa Univerziteta u Zadru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve