Život
01.03.2018. 14:30
R:E/ samosok.rs

ZDRAVLJE: Neke namirnice je bolje skuvati

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Namirnice poput voća i povrća, svoj pun potencijal dobijaju tek posle pripreme na adekvatan način. Njihov maksimum i najlepši ukus, dobija se kuvanjem. Danas predstavljamo sve namirnice koje spadaju u tu grupu i takođe pospešuju kvalitet ishrane i zdravlja.

Šargarepa

Narandžasta namirnica može se jesti i sirova, jer njen ukus je i tad izvrstan.  Njeno kuvanje dovodi do oslobađanja antioksidansa,  čime se čuva veća količina karotenoida i vitamina C. Prvo pomenuti služi u zaštiti tela od slobodnih radikala. Isto tako, možete prižiti šargarepu i dodati pride meda ili javorovog sirupa.

Spanać

Sadrži ogromne količine vitamina B2, B3 i C. Pored toga u sebi ima folne kiseline i kalijuma. U procesu kuvanja ima veću koncentraciju vitamina A, E i B1. Takođe u njemu se nalaze proteini, vlakna, cink, klacijum i gvožđe. Treba dodati da kad se skuva spanać, on oslobađa beta karoten i lutein. Njihova uloga je izuzetna, sprečavaju gubitak vida.

Pečurke

Kada se skuvaju pečurke, dostiže se njihov pun hranljivi potencijal.  Duplira se količina materija, kao što su vlakna, vitamin D, kalijum, gvožđe i folna kiselina.

Paradajz

Likopen je hemijski element koji čini sastav Paradajza. Smatra se antioksidansom, a njegova količina se povećava kuvanjem u trajanju od 15 do 30 minuta. Idealno pripremanje je u vidu sosa za testeninu, ribu ili neko drugo jelo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve