Život
11.07.2021. 23:14
R.E.

U Belgiji

Žena zaražena i alfa i beta sojem

bolnica, korona
Izvor: Shutterstock

Belgijanka stara 90 godina, koja je preminula nakon što se zarazila korona virusom, imala je i alfa i beta varijantu virusa, saopštili su istraživači.

Kako prenosi Gardijan, žena nije bila vakcinisana, a primljena je u bolnicu u gradu Alst u martu i istog dana utvrđeno je da je pozitivna na korona virus. U početku joj je nivo kiseonika u krvi bio dobar, ali joj se stanje brzo pogoršalo i umrla je nakon pet dana.

Utvrđeno je da je zaražena i alfa i beta sojem korona virusa. Istraživači su rekli da su obe varijante virusa u to vreme bile prisutne u Belgiji i da se žena verovatno zarazila različitim sojevima od dve različite osobe.

Nije poznato kako je došlo do inficiranja i ne zna se da li je brzom pogoršanju stanja preminule žene doprinelo to što je bila zaražena sa obe varijante korona virusa.

Istraživači smatraju da tom slučaju, iako nije bilo drugih prijavljenih slučajeva koinfekcije, verovatno posvećeno nedovoljno pažnje.

Naglašeno je da je potrebno sprovesti više studija kako bi se utvrdilo da li infekcija sa više varijanti utiče na klinički tok kOVID-19 i da li ugrožava efikasnost vakcinacije.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jedna doza ne ubija delta soj
Vakcinacija u Italiji

Novo istraživanje

09.07.2021. 21:05

Jedna doza ne ubija delta soj

Delta soj korona virusa, koji se brže širi od prethodnih varijanti, može biti otporan i na neke od tretmana antitelima, pa čak i na delimičnu vakcinaciju, pokazala je studija francuskog Instituta Paster.
Close
Vremenska prognoza
fog
7°C
23.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve