Život
03.08.2022. 22:50
Beta

"To je diskriminacija"

Zorana Mihajlović kritikuje spot Ministarstva i "Puteva Srbije" (VIDEO)

Saobraćaj, automobili
Izvor: Shutterstock

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da spot "Ne vozi zaustavnom trakom, ne zaustavljaj život" Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture doprinosi širenju rodnih stereotipa i predrasuda o ženama i muškarcima.

"Kao država borimo se protiv diskriminacije prisutne u društvu, ovo je godina borbe protiv rodnih stereotipa, ali kada vidimo da javne institucije, svesno ili ne, doprinose njihovom širenju, shvatamo koliko je dug put do rodne ravnopravnosti", navela je Mihajlović u saopštenju.

Kazala je da veruje da će taj spot uticati na svest vozača o značaju i upotrebi zaustavne trake na autoputevima i da je ta poruka važna, ali istakla da je reč o još jednom rodno diskriminatornom spotu.

"Vidite smirenog muškarca, sina koji je racionalan, majku i ćerku nervozne i bahate. Da li je to zaista poruka koju želimo da pošaljemo? Da su muškarci ti koji smiruju situaciju i uvek su mudri i u pravu, a žene prave problem", upitala je Mihajlović.

 

 

Ona je naglasila da je to još jedan od rodnih stereotipa koji je štetan i ne doprinosi izgradjni modernog društva u kojem su i žene i muškarci jednako poštovani.

"Nije se lako boriti protiv predrasuda, jer su utemeljene na patrijarhalnim obrascima i vekovima nametanim društvenim normama, ali mi ne odustajemo. I najmanje što očekujem je da javne institucije čiji glas ima težinu doprinose tome", navela je Mihajlović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve