Sport
01.10.2019. 18:32
Mihailo Paunović

CRVENO-BELO JE BOJA LUKSUZA: Umesto sa šalovima, na Marakanu u odelima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Ćao, nema više". Ovako je mogao da glasi natpis na blagajnama fudbalskog kluba Crvene zvezde pošto su, prošle godine, za svega tri sata planuli kompleti karata za Ligu šampiona. Preciznije 39.000 paketa ulaznica. Slika redova ispred Marakane obišla je svet. Poruka je bila jasna - Zvezda se vratila tamo gde joj je mesto, a sa njom i njena verna publika.

Danas, godinu dana kasnije, situacija je drugačija. Iako je od trenutka kada su paketi za Ligu šampiona pušteni u prodaju prošlo više od 20 dana, Marakana i dalje nije rasprodata pred večerašnji duel sa Olimpijakosom. Prema informacijama do kojih je došao HotSport, dva dana pred duel sa Grcima, na blagajnama kluba je ostalo čak oko 8.000 neprodatih paketa karata?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Razlog slabije zainteresovanosti ne bi trebalo da su manje atraktivni protivnici, jer iako ove godine Beograd neće ugostiti Liverpul, PSG i Napoli, crveno-belima dolaze Bajern, Totenhem i "bratski" Olimpijakos. Uostalom, po definici Liga šampiona je dovoljno atraktivno takmičenje za pun stadion.

Povezane vesti - Gde su pare od Lige šampiona? 

Lako bi se dalo zaključiti da je glavni razlog za nerasprodatu Marakanu to što je za običnog građanina ove zemlje gledati Ligu šampiona sa tribina Marakane - jednostavno luksuz. U odnosu na prošlu sezonu kada je najjeftiniji paket ulaznica, za severnu tribinu, iznosi 7.500 dinara, ove godine identičan paket košta 12.000. Za zapadnu i istočnu tribinu treba izdvojiti od 30.000 do 60.000 dinara, dok su VIP ulaznice 90.000 dinara. Istina popust na ulaznice imaju navijači koji su kupili sezonske karte. Ali oni nisu većina.

"Prvi kriterijum kojim smo se rukovodili je potražnja karata za prethodne utakmice u ovoj i u protekloj sezoni. Drugi faktor koji je uticao su brojne kritike koje smo dobili na račun preniskih cena karata u prošlosti. Kao sto sam prethodno pomenuo, Crvena zvezda ima ubedljivo najjeftinije cene sezonskih ulaznica od svih klubova Lige šampiona", rekao je jednom prilikom poslovni direktor kluba Stefan Pantović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

I to je tačno. Crvena zvezda ima najeftinije sezonske ulaznice, ali s razlogom. Životni standard u Srbiji i ostalim evropskim zemljama, poput Nemačke, Španije, Engleske i drugih, na koje se Pantović verovatno pozivao, nije za porediti. Zvezdu ne gledaju samo Beograđani, već i navijači iz Leskovca, Niša, Pirota i ostali koji pored toga što će, ukoliko žele da gledaju voljeni klub, morati da kupe skupe karte, morati da plate i put. Za mnoge je to pravi luksuz.

Povezane vesti - DVA PUTA JE DVA PUTA: Zvezdina Liga šampiona više nije slučajnost

Nerasprodata Marakana, nije tragedija zbog praznih sedišta koje će oko kamere zabeležiti, već zbog činjenice da za ove utakmice vlada veliko interesovanje, ali da najverniji navijači nemaju novca da priušte sebi Ligu šampiona. Visoka cena karata nije pogodila one u odelima, oni će i večeras biti na stadionu, već sve one navijače koji iz unutrašnjosti dolaze i kada na Marakani gostuje Mačva, Radnički, oni koji su svojim glasovima bodrili klub do ulaska u elitno takmičenje protiv Suduve, Helsinkija, Jang Bojsa... I na ostalim manje atraktivnim utakmicama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Starsport / Pedja Milosavljevic

Zbog činjenice da Zvezda nije uspela da rasproda stadion za meč sa Olimpijakosom, uprava kluba se pre tri dana odlučila da u prodaju pusti pojedinačne karte. Da ih ne brine nerasprodat stadion, već da isključivo žele da zarade, govori i to što je najeftinija cena karte, za sever, 6.000 dinara (cena kompleta, za tri utakmice, je 12.000). Za jug je takođe potrebno izdvojiti 6.000 dinara, Istok centar i Zapad blok 15.000, dok je cena karte za Zapad centar 18.000, a Vip 20.000 dinara. Naravno i ovaj put uprava kluba je izašla u susret vlasnicima sezonskih ulaznica i aktivnim članovima za koje su karte jeftinije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Poslednje tri godine klub je na zelenoj grani. Igra se Evropa, u klub je ušao veliki novac, igraju igrači poput jednog Marina... Međutim, nije oduvek bilo tako, o tome govori i sama činjenica da se na Ligu Evrope čekalo 10, a na Ligu šampiona 26 godina. Ne treba zaboraviti ni šest uzastopnih Partizanovih titula. Uprkos svemu, navijači crveno - belih su bodrili voljeni klub. Tome se ponosila i uprava kluba, koja je više puta isticala da je Crvena zvezda - narod.

"Ono što morate da shvatite jednom i za svagda, Crvena zvezda je narodski, a ne režimski klub i nešto što je neraskidivo sa istorijom ove zemlje i ovog naroda. Crvena zvezda je najveći i najtrofejniji klub na ovim prostorima. Crvena zvezda je klub naroda Srbije", rekao je nedavno predsednik CZ Svetozar Mijailović.

Ipak, čini se da ga je Zvezda ovaj put zaboravila... Taj narod.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve