Sport
25.01.2024. 11:09
Beta/AP

Neslaganje

Zbog čega je Zvonimir Boban podneo ostavku u Uefi

UEFA
Izvor: Shutterstock

Šef fudbala Evropske fudbalske unije (Uefa) Zvonimir Boban podneo je ostavku zbog namere predsednika evropske kuće fudbala Aleksandera Čeferina da promeni statut, što bi mu omogućilo da ostane duže na funkciji.

Bivši hrvatski reprezentativac i fudbaler Milana naveo je "potpuno neodobravanje" Čeferinovog poteza, u odluci da napusti posao posle tri godine na funkciji šefa evropskog fudbala.

"Sa tugom i teška srca, nemam izbora osim da napustim Uefu. Ne pokušavam da budem neka vrsta heroja, posebno jer nisam jedini koji ovako razmišlja", naveo je Boban u saopštenju.

U Uefi postoji neslaganje Čefernovim vođstvom, nakon što je prošlog aprila ponovo izabran za predsednika, bez protivkandidata, na funkciju koju je preuzeo 2016. godine.

Uefa je podržala bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa posle incidenta na Svetskom prvenstvu za fudbalerke, kada je bez pristanka poljubio reprezentativku Dženi Ermoso. Pod ogromnim pritiskom Rubijales je podneo ostavku, a Uefa mu je u saopštenju zahvalila na saradnji i nije podržala fudbalerke.

Evropska kuća fudbala je zatim pokušala da vrati mlade selekcije Rusije u međunarodna takmičenja, uprkos sopstvenoj zabrani učešća zbog rata u Ukrajini. Taj predlog je propao jer su brojni Savezi bili protiv predloga.

UEFA
Izvor: Shutterstock

Razdori u Izvršnom komitetu Uefa uvećani su na sastanku u Hamburgu 2. decembra, na marginama žreba za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Čeferin je tada predložio da se promeni statut koji ograničava predsednika da tu funkciju obavlja 12 godina. To je antikorupcijska reforma usvojena kao posledica istraga u SAD i Švajcarskoj iz 2015. godine o korupciji u svetskom fudbalu. Posle tog skandala Mišel Platini je sklonjen sa funkcije predsednika Uefa i zamenio ga je Čeferin 2016. godine.

Tim amandmanom bi se pojasnilo da se Čeferinove prve tri godine na funkciji do završetka Platinijevog mandata 2019. godine, neće računati u ograničenje njegovog mandata od 12 godina.

Ako članice Uefa odobre taj amandman 8. februara na kongresu u Parizu, Čeferin bi 2027. godine ponovo mogao da bude kandidat i ostane 15 umesto 12 godina, na poslu na kome godišnje prima platu od tri miliona dolara.

Boban nije bio u Hamburgu kada se deo članova Izvršnog odbora Uefa suprotstavio Čeferinu, predvođeni blagajnikom Uefa Dejvidom Gilom. Bivši izvršni direktor Mančester junajteda rekao je da se iz principa protivi produženju roka, iako bi od toga imao koristi jer bi ostao član Izvršnog odbora.

Boban je u pismu naveo da nije mogao da promeni Čeferinovo mišljenje.
 

"Uprkos tome što sam izrazio najveću zabrinutost i potpuno neslaganje, predsednik Uefa je rekao da za njega ne postoji nikakav pravni, moralni i etički problem i da namerava da nastavi sa tom idejom", dodao je on.
 

Boban je pohvalio Čeferina jer je podržavao reforme na početku mandata, ali je naveo da je otklon od tih vrednosti nerazumljiv.

"Svestan sam da ništa nije idealno, a kamoli ja i da je ponekad potreban kompromis. Međutim, učešće u ovome bilo bi protiv svih principa i vrednosti u koje svim srcem verujem i za koje se zalažem", napisao je Boban.

Boban je počeo da radi u Uefi pre tri godine, kada je napustio direktorsku funkciju u Milanu. On je prethodno radio u Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (Fifa) kao zamenik generalnog sekretara za fudbalska pitanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve