Vesti
17.05.2019. 12:16
R. E. / Beta

VUČIĆ: Priština će provocirati Srbe na severu KiM, a onda će uhapsiti 26 Srba u policiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu posle odluke vlasti u Prištini da usvoji Rezoluciju o navodnom genocidu Srbije na Kosovu i dodao da je Srbija upozoravala svet upravo na tu komisiju za tzv. genocid, ali da je reakcija izostala.

"Veoma sam zabrinut jer imate posla sa ljudima koji se utrkuju jer su videli da su mržnja prema Srbima i takse donele ogromnu popularnost Ramušu Haradinaju, a onda sad Tači i Veselji pokušavaju da povrate popularnost na isti način utrkujući se ko će biti ekstremniji. Prema informacijama kojima raspolažemo Priština će u nedelju, na dan izbora, pokušati da isprovocira Srbe na severu Kosova. Sprema se i hapšenje 26 srpskih pripadnika kosovske policije i još 15 ljudi pod optužbama da su umešani u nekakvu korupciju... Ne postoji odbrana za sever, to je njihova nova namera",  rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS.

Predsednik je izjavio da je spreman da govori pred Skupštinom o Kosovu odmah, odnosno u narednih nekoliko dana, ukoliko za to postoji mogućnost.

Povodom izjava Kadri Veseljija da je "Niš stari srpski grad nekada bio nastanjen mnogobrojnim Albancima" za koje tvrdi da su ih Srbi proterali, kao i to da su "naši stari Prištinci došli iz niške zone, posebno iz okoline Kuršumlije", predsednik Srbije je rekao da bi "voleo da dođe u Niš i Kuršumliju, da vidi kako to izgleda i kako će to da mu uspe".

"Ne očekujem da će izborni dan proteći mirno, ali molim Srbe da izađu na izbore u najvećem broju, da pokažu da dobro znaju koliko se država bori za njih i da pokažu ljubav prema svojoj otadžbini Srbiji... Imamo najbolje odnose sa Srpskom listom i to ne krijem, tako čuvamo svoj uticaj na teritoriji koja je po Ustavu naša...", dodao je predsednik.

Odgovor Prištini

"Na sve te provokacije Prištine, Srbija će reagovati uzdržano i smireno, da ne izgubimo kredibilitet u međunarodnoj zajednici. Ali ćemo zaštiti svoj narod. Srbija će na odluke Prištine reagovati i donošenjem opštih akata u Skupštini kao i donošenjem podzakonskih akata u Vladi", poručio je Vučić.

On je dodao i da su "mnogi vodili hajku protiv njega" zbog ideje razgraničenja oko kosovskog pitanja, a da "nisu znali o čemu se radi, i sve to vreme nisu ni pitali".

"Godinu dana vode hajku protiv mene zbog ideje razgraničenja, a sad kažu da 'ne znaju o čemu se radi'. Kako vodite hajku protiv nečega, a ne znate o čemu se radi? A za sve to vreme niste ni pitali, a bio sam spreman za dijalog sa svima koji su hteli da razgovaraju o Kosovu. Mnogi žele da dočekaju trenutak da kažu: Svako rešenje koje donesete je loše", rekao je Vučić  i dodao da je bio spreman da rizikuje mnogo toga, ali da je to nemoguće u uslovima kada "niko neće da stane uz vas".

"Nije bilo sastanka u Patrijaršiji"

Vučić je ocenio da je poseta Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve i razgovor sa predstavnicima crkve za "njega velika čast ", da od njih "nije tražio ništa", da nije išao jer mu "treba podrška u politici za razliku od prethodnih vlasti", već da odgovara na pitanja SPC.

"Postoji grupa vladika koja ima drugačije stavove. Nasmejao sam se jer neki od njih nisu pročitali Rezoluciju 1244, ni Briselski sporazum. Shvatite da se to se sve zasniva na lažima sa društvenih mreža. Jedna novina je danima lagala o tajnom sastanku u Patrijaršiji iza zatvorenih vrata, kada nije bilo Dodika. Kakvi su to lažovi. Od Milorada Dodika se nisam odvajao nijednog sekunda. Nikakvog sastanka nije bilo. To je kad neko ima bujnu maštu", rekao je Vučić za RTS.

Povezane vesti - Marko Đurić: Rezolucija je propagandni pamflet.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve