Biznis
06.11.2023. 12:10
Beta

Ministarka Đedović

Evo koliko je penzionera umanjilo račune za struju

starost, baka, starica
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je, u prvoj nedelji nakon izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, blizu 87.000 penzionera ostvarilo pravo na umanjenje računa za 1.000 dinara za električnu energiju, koje će važiti tokom grejne sezone.

"Blizu 87.000 penzionera koji primaju penzije niže od 21.766,26 dinara dobilo je po službenoj dužnosti umanjenje na računima za električnu energiju za 1.000 dinara od oktobra do marta sledeće godine i to već u prvoj nedelji primene izmenjene Uredbe o energetski ugroženom kupcu. Jedini uslov jeste da se brojilo vodi na njihovo ime. Očekujem da će njihov broj rasti u narednim danima", rekla je ministarka za TV Pink, objavilo je Ministarstvo.

Dodala je da je pre stupanja na snagu izmenjene Uredbe 72.000 građana ostvarilo status energetski ugroženog kupca i time pravo na umanjenje računa do 50 odnosno 60 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.

"Za samo nedelju dana praktično smo duplirali taj broj. I nije kraj. Domaćinstva i penzioneri i dalje mogu da se prijave kako bi ostvarili pravo na značajnu olakšicu", istakla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila da i ove grejne sezone racionalnom potrošnjom energije građani mogu ostvariti značajne popuste na računima za električnu energiju.

"Država je prošle godine omogućila popuste za racionalnu potrošnju energije do 30 odsto, dok će u ovoj grejnoj sezoni moći čak da prepolove svoje račune. Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto", kazala je ona.

Takođe, kako je dodala, građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energije u nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija.

"Kada svemu tome dodate popust na izmirenje računa na vreme, možete prepoloviti svoj račun za struju", rekla je Đedović Handanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da "prepolovite" račun za struju
struja, sijalica, svetlo

Savet ministarke

01.11.2023. 15:45

Kako da "prepolovite" račun za struju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da građani štednjom energije mogu da prepolove račune za električnu energiju tokom grejne sezone.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve