Život
17.11.2021. 11:07
Tanjug

"Fajzer" traži odobrenje

Lek protiv korone uzimaće se kod kuće već od ove zime?

Fajzer lek protiv korone 17.11.2021.
Izvor: Tanjug / Pfizer via AP / Thomas Hansmann

Kompanija "Fajzer" zatražila je od američkih regulatora da odobre eksperimentalnu pilulu protiv kovida-19, čime se kreiraju uslovi za moguće lansiranje ovog obećavajućeg leka koji se može uzimati kod kuće već od ove zime.

Zahtev kompanije "Fajzer" dolazi u trenutku porasta broja novozaraženih u SAD, uglavnom zbog toga što u brojnim američkim saveznim državama hladnije vreme tera sve više ljudi u zatvorene prostore, prenosi AP.

Pokazalo se da "Fajzerova" pilula značajno smanjuje stopu hospitalizacija i smrti među zaraženima korona virusom.

Uprava za hranu i lekove (FDA) već razmatra konkurentsku pilulu kompanije "Merk", a očekuje se da će nekoliko manjih proizvođača lekova takođe tražiti odobrenje za sopstvene antivirusne pilule u narednim mesecima.

"Nastojimo da budemo što brži u našim naporima da ovaj potencijalni tretman omogućimo pacijentima i radujemo se saradnji sa američkom FDA na reviziji naše prijave", rekao je izvršni direktor "Fajzera" Albert Burla.

Fajzer lek protiv korone 17.11.2021.
Izvor: Tanjug / Pfizer via AP

Konkretno, "Fajzer" očekuje da lek bude dostupan odraslima koji imaju blage i umerene kliničke slike kovida-19, a koji su u opasnosti da se ozbiljno razbole, što je slično tretmanima na koji se već primenjuju sa drugim lekovima za lečenje ove bolesti.

FDA održava javni sastanak o piluli kompanije "Merk" kasnije ovog meseca kako bi dobila mišljenje eksternih stručnjaka pre nego što donese konačnu odluku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada se i kome daje lek "molnupiravir", prekretnica u lečenju kovida
MOLNUPIRAVIR, 5. 11. 2021.

Srdan Pešic

05.11.2021. 17:05

Kada se i kome daje lek "molnupiravir", prekretnica u lečenju kovida

Velika Britanija je prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu leka protiv korone u obliku pilule "molnupiravir". Farmakolog prof. dr Srdan Pešic rekao je za K1 televiziju da je ovo prvi lek koji je kreiran specijalno za lečenje infekcije virusom SARS-CoV-2.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve