Biznis
15.04.2021. 12:20
R .E.

Ekološki unapređen

Autobus na vodonik

bus-1898612_1920.jpg

Projekat Škotske kompanije automobila ,,Alexander Dennis Limited“ (ADL), X2.0, predstavlja začetnika nove generacije vozila sa vodoničnim pogonom bez emisija štetnih izduvnih gasova.

Ovaj model imaće rezervoar sa većom zapreminom i domet od oko 480 kilometara i zbog toga kažu da je savršen za putovanja sa velikim kilometražama, koje baterije još uvek ne pokrivaju. Kompanija je izjavila da će nastaviti saradnju dužu od 25 godina sa vodonikom kompanije ,,New Flyer”. Predsednik i izvršni director ADL –a izjavio je da ove dvospratne kreacije predstavljaju prekratnicu u novim tehnologijama.

Najnoviji realizovani projekat Evropske Unije JIVE2 – „Zajednička inicijativa za vozila na vodonik širom Evrope 2“ (Joint Initiative for hydrogen Vehicles across Europe 2) pokrenut u januaru 2018. godine sa budžetom od 25 miliona evra, a u agendi nalazi se plan za lansiranje do 150 gradskih autobusa na vodonik u 22 grada. Po istraživanjima evropskog projekta ZeEUS (Zero Emission Urban Bus System), do 2030. godine svaki drugi autobus imaće  baterije, ali će doći i do proboja vodonika. Za deset godina, očekuje se da će svaki deseti autobus u Evropi trošiti vodonik, čime će se izjednačiti sa dizelašima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
25.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve