Biznis
20.03.2023. 18:05
Marko R. Petrović

Prelazak na struju

U ovoj državi čak 80 odsto prodatih automobila su električni

Električni automobil
Izvor: Shutterstock

Evropska unija je sredinom februara usvojila zakon po kojem će prodaja vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem biti zabranjena u članicama EU do 2035. godine.

Za Nemačku, Italiju, Rumuniju, Bugarsku, Češku i Mađarsku novi zakon određuje prvi rok kada je u pitanju prodaja automobila sa benzinskim motorom. Međutim, sadašnje vlade dve poslednje zemlje već su se izjasnile protiv zabrane – dovodeći u pitanje vremensku liniju postupnog povlačenja benzinskih motora, što klimatolozi ocenjuju kao apsolutno neophodno, pa bi moglo doći i do odlaganja.

Druge zemlje EU već su prihvatile povlačenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem: Holandija, Belgija, Švedska, Grčka i Slovenija žele da okončaju prodaju vozila sa benzinskim motorom i ranije, 2029. ili 2030. godine.

1
Izvor: Ekspres

Jedina država na svetu koja ide i ispred ovoga je Norveška, koja je inače pionir na polju električnih automobila izvan EU, gde je oko 80 odsto novoprodatih automobila već na električni pogon, a očekuje se da će do 2025. godine stići i do 100 odsto.

1
Izvor: Ekspres

U SAD je Kalifornija prva najavila da će preći "na struju“ do 2035. godine i pridružilo joj se još 17 saveznih država. Neke, međutim, sada žele da izađu iz tog kola. Uz Kaliforniju su i Vašington, Oregon, Konektikat, Masačusets, Njujork, Vermont i Delaver. To je manje od polovine nekadašnjih "saveznika“ Kalifornije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najbrži električni automobil: Sve je nemoguće dok to neko ne uradi
automobili

Mate Rimac

18.09.2021. 06:05

Najbrži električni automobil: Sve je nemoguće dok to neko ne uradi

Za kratko vreme prošao je put od kućne garaže do većinskog vlasnika "Bugatija“ i čoveka čija firma proizvodi najbrži električni automobil na svetu. Međutim, ono što ga izdvaja od drugih i što je njegov lični pečat nalazi se unutar samog vozila. Reč je o snažnom paketu baterija koji ne može da se meri ni sa jednim drugim.
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve