Biznis
27.04.2022. 11:26
Beta

Aleksander Nikolov

"Bugarska nije Rusija, nećemo zavrtati gas Srbiji"

gas
Izvor: Shutterstock

Bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov kazao je, nakon što je Gasprom u potpunosti obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

"Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama", kazao je Nikolov na konferenciji za novinare, objavio je bugarski medij novinite.com.

Ruska državna energetska kompanija Gasprom objavila je da je u potpunosti obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama.

Gasprom je u saopštenju naveo da nije primio nijednu isplatu od 1. aprila iz Poljske i Bugarske i da im obustavlja isporuke od danas.

Kompanija je upozorila da će, ukoliko budu uzimali gas namenjen drugim evropskim kupcima, isporuke u Evropu biti smanjene za taj iznos.

Gas
Izvor: Shutterstock

Bugarske vlasti su u martu objavile da ne nameravaju da plaćaju ruski gas u rubljama, kao što je od svih evropskih dobavljača ovog energenta zatražio ruski predsednik Vladimir Putin.

Bugarska je saopštila da je u potpunosti platila aprilske isporuke gasa i optužila  Gasprom da je prekršio ugovor.

"U ovom trenutku, prirodni gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u ovom ratu", kazao je bugarski ministar energetike.
 

Dodao je da je Bugarska sledila stav EU, a to je da ne odgovori na ruski zahtev da plaća gas u rubljama.

Objava Gasproma dolazi posle jutrošnje konfuzije, kada su podaci Mreže evropskih gasnih operatora pokazali da su nakratko bile prekinute isporuke gasa Poljskoj preko Belorusije, nakon čega su nastavljene.

I bugarski državni gasni operator naveo je da je ovog jutra i dalje tekao ruski gas ka toj zemlji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog Putina porasla cena gasa u Evropi
Gas

Više od 10 odsto

22.02.2022. 12:05

Zbog Putina porasla cena gasa u Evropi

Cena gasa u Evropi porasla je u utorak za više od 10 odsto nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), javlja Tass, pozivajući se na podatke sa londonske ICE berze.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve