Biznis
09.08.2021. 19:05
R.E./Bloomberg

Nova tužba

Da li su Google i Facebook zajedno gušili konkurenciju?

Društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Protiv Googlea je podignuta još jedna antimonopolska tužba. Ovog puta tužbu su podigle dve kompanje iz Massachusettsa tvrdeći da je Google sklopio sporazum sa Facebookom koji društvenoj mreži daje prednost na virtualnim aukcijama u određivanju čiji se oglasi gde pojavljuju.

Dogovor je omogućio Googleu da zadrži dominantnu poziciju u digitalnom oglašavanju i ograničava prihod za online izdavače, otkriva Bloomberg.

Facebook je 2018. sklopio dogovor s Googleom u sklopu kojeg je pristao ograničiti program u zamenu za povlašćeni tretman u Googleovom oglašavanju, tvrde tužitelji.

"Kada je Googleova tržišna moć bila ugrožena, odlučio je da uguši inovacije i konkurenciju sporazumom s Facebookom", tvrde kompanije.

"Njihov sporazum ograničio je inovacije nadmetanja u zaglavlju u njihovu korist i direktno ometao tržišno takmičenje".

Google je odgovoran za svu štetu koju su pretrpeli oglašivači, navodi se u tužbi.

Ovo nije prvi put da se ispituje sporan sporazum. New York Times je početkom godine dobio uvid u tužbu, koju je u decembru podnelo 10 državnih advokata, u kojoj optužuju Google za zloupotrebu monopola u online oglašavanju.

Google i Facebook su tada rekli su da su takvi poslovi uobičajeni u industriji digitalnog oglašavanja i da ne ometaju konkurenciju.

Julie Tarallo McAlister, glasnogovornica Googlea, rekla je NYT-u da tužba "pogrešno predstavlja ovaj ugovor, kao što čini i s mnogim drugim aspektima poslovanja u oglasnoj tehnologiji".

Evropska komisija je u junu pokrenula istragu kako bi utvrdila krši li Google uslugama internet oglašavanja propise o tržišnom takmičenju u Evropskoj uniji.

Zastupnici Evropskog parlamenta su u junu održali raspravu o evropskom digitalnom paketu kojim EU želi da reguliše tehnološke divove.

Andreas Schwab (EPP) smatra da bi EU trebala da se usresredi na kompanije s tržišnom kapitalizacijom od najmanje 100 milijardi evra, u odnosu na 65 milijardi evra koje je utvrdila Evropska komisija u decembru kada je predstavljala uredbu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Google i Facebook: Vakcinišite se pa dođite na posao
Vakcinacija, 13. 7. 2021.

U SAD

29.07.2021. 18:05

Google i Facebook: Vakcinišite se pa dođite na posao

Google i Facebook će tražiti od svojih zaposlenih da se vakcinišu protiv korona virusa pre nego što se vrate u kancelarije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve