Biznis
29.09.2021. 13:05
R.E.

Valute u svetu

Evro na najnižem nivou prema dolaru od novembra 2020.

Berza
Izvor: Shutterstock

Dolar je ostao u sredu na najvišem nivou u tekućoj godini nakon jačanja proteklih dana, a uporedo su porasli i prinosi na američke državne dužničke hartije zbog bojazni investitora da će Federalne rezerve (FED) početi da povlače stimulativne mere u vreme kada globalni rast usporava.

Evro je pao na 1,1657 dolara, na najniži nivo od novembra 2020, dok je dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, porastao na 11-mesečni maksimum od 93,891 poena, izveštava Rojters.

Japanski jen, koji je osetljiv na rast američkih prinosa, budući da veće stope mogu da privuku finansijske tokove iz Japana, potonuo je na 18-mesečni minimum od 111,685 jena za dolar, nakon čega se delimično oporavio na 111,47.

Tokom trgovanja, jen gotovo da nije reagovao na izbor Fumija Kišide za lidera vladajuće japanske Liberalno demokratske partije (LDP), koji je time praktično osigurao da će postati sledeći premijer te zemlje.

Britanska funta, koja je u utorak pala zbog zabrinutosti vezanih za ekonomske posledice nestašice gasa i opšte jagme za gorivom, nastavila je silazni trend spustivši se na najniži nivo prema američkoj valuti od 1.3505 dolara.

Prinosi na hartije od vrednosti SAD-a poslednjih dana su u usponu zbog sve izglednijeg smanjenja programa ekonomskih podsticaja pre kraja godine i izgleda da će visoka inflacija potrajati duže nego što se prvobitno mislilo. Prinos na referentne 10-godišnje državne obveznice je neznatno splasnuo danas, ali je na nivou od 1,5132 procenta i dalje za oko 20 baznih poena u porastu od početka nedelje.

Istovremeno, rastu i cene energije zbog nervoze na tržištima u vezi sa privrednim rastom Kine, koji je sada izložen riziku kako zbog posrnulog građevinskog diva Evergrandea, tako i zbog restrikcija električne energije koje pogađaju proizvodnju.

Kineski juan je do sada pokazao otpornost uprkos jačanju dolara, ali je danas posustao nakon što je japanski državni penzioni investicioni fond saopštio da neće kupovati kineske državne obveznice čak i nakon njihovog uključivanja u glavni indeks.

Indeks valuta MSCI za tržišta u usponu pretrpeo je tokom noći najoštriji pad u poslednje tri nedelje, a nastavio je da tone i danas na jednomesečni minimum.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada je jedan čovek jači od kriptovalute
Ilon Mask

Ponovo na delu

22.07.2021. 10:03

Kada je jedan čovek jači od kriptovalute

Kompanija "Tesla" će najverovatnije ponovo početi sa prihvatanjem bitkoina kao sredstva plaćanja, kada obavi dubinsku analizu količine obnovljivih izvora energije korišćenih "za rudarenje" te valute, izjavio je osnivač i direktor tog američkog proizvođača električnih automobila Ilon Mask.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve