Biznis
31.05.2022. 19:10
Beta

Eurostat

Godišnja inflacija u evrozoni zabeležila novi rekord

cena hrane
Izvor: Beta/AP / Manu Fernandez

Godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je rekordnih 8,1 odsto u maju, objavila je evropska agencija za statistiku Eurostat, u vreme kada rat u Ukrajini podstiče skok cena energenata i hrane.

Majska inflacija prevazišla je prethodnu rekordnu inflaciju u aprilu od 7,4 odsto za 19 zemalja koje koriste jedinstvenu evro valutu, navodi se u proceni koja je revidirana na niže od 0,1 procentni poen.

To su najviše cifre koje je Eurostat zbeležio od početka evidencije u januaru 1997. godine.

Gorivo
Izvor: Beta/AP / Matthias Schrader

Porast potrošačkih cena svakog meseca dostiže rekordne nivoe od novembra prošle godine. To je međutim prošle godine najavljeno kao privremena pojava, vezana za snagu ekonomskog oporavka posle pandemijskog šoka i poremećaja u lancima snabdevanja.

Ruska invazija na Ukrajinu koja je počela krajem februara, kao i zapadne ekonomske sankcije protiv Moskve jačaju skok cena i izazivaju strahovanje da će doći do velikog pada rasta bruto domaćeg proizvoda.

Skok inflacije pre svega pogađa sektor energije (struja, nafta, gas), i taj deo indikatora cena je porastao 39,2 odsto u maju na godišnjem nivou, posle porasta od 37,5 odsto u aprilu.

Međutim, rast cena hrane (uključujući alkohol i duvan) takođe ubrzava i dostigao je 7,5 odsto u maju u odnosu na 6,3 odsto u aprilu. Ubrzava i rast cena industrijskih dobara, sa 4,2 odsto u maju posle 3,8 odsto u aprilu, i usluga sa 3,5 odsto u maju u odnosu na 3,3 odsto prethodnog meseca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nezabeležen rast cena hrane u svetu
Inflacija

FAO

08.04.2022. 12:20

Nezabeležen rast cena hrane u svetu

Rast cena hrane u svetu u martu dostigao je do sada nezabeležene nivou zbog rata u Ukrajini koji je "izazvao šok" na tržištu žitarica i bilnih ulja, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve