Biznis
09.02.2022. 12:25
Tanjug

Kreditori zabrinuti

I banke se plaše rata između Rusije i Ukrajine

banka 21. 1. 2022.
Izvor: Shutterstock

Ono čega se banke u Evropi sada najviše plaše je da će Rusiji biti zabranjen pristup međunarodnom platnom sistemu S.W.I.F.T koji se široko koristi, kažu bankari za Rojters, a jedan od njih smatra da bi takav potez bio kao "atomska bomba" za bankarsku industriju jer bi sprečio otplatu dugova.

Italijanska Unikredit banka je zbog toga odustala od planirane akvizicije u Rusiji, a austrijska Rajfajzen Internešenal banka je izdvojila rezervisanja zbog rizika od mogućih zapadnih sankcija Rusiji, prenosi Rojters.

Zbog krize koja ne pokazuje znake jenjavanja "na kocki" su, kako piše britanska agencija, ogromna potraživanja evropskih banaka od klijenata u Rusiji.

Banke u Italiji, Francuskoj i Austriji su u svetskim razmerama najizloženiji međunarodni kreditori prema Rusiji.

Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS), italijanske i francuske banke su imale u trećem kvartalu 2021. godine nenaplaćena potraživanja od Rusije u iznosu od oko 25 milijardi dolara. Austrijske banke su imale 17,5 milijardi dolara nenaplaćenog duga, a američke 14,7 milijardi dolara.

Evropske banke koje imaju podružnice u Rusiji najviše su izložene riziku od sankcija, prema istraživanju "JP Morgana". U studiji te investicione banke se izdvaja nekoliko banaka sa značajnom izloženošću prema Rusiji, među kojima i Unikredit, Rajfajzen Internešenal, francuska Sosijete Ženeral i holandska ING banka.

Iz austrijskog Rajfajzena kažu da je izloženost riziku pod kontrolom, a iz ING banke ističu da su dobro pripremljeni. U Sosijete Ženeral banci navode da pažljivo prate razvoj događaja i da su sigurni u svoje poslovanje u Rusiji. Iz Unikredita nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko Srbi duguju bankama
banka, šalter, menjačnica

Cifre rastu...

25.08.2021. 17:37

Koliko Srbi duguju bankama

Na kraju jula ukupno se po bankarskim kreditima u Srbiji dugovalo 3.011 milijardi dinara, a u odnosu na prethodni mesec bilo je to uvećanje od 1,5 posto, navodi se u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve