Biznis
14.04.2023. 19:10
Beta

Evropska centralna banka

"Inflacija u evrozoni pada, ali..."

Inflacija
Izvor: Shutterstock

Inflacija u evrozoni bi trebalo da nastavi da pada narednih meseci zahvaljujući padu cena energenata i rastu kamatnih stopa, ali i dalje postoje "znatne neizvesnosti", upozorila je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard. 

"Očekujemo da će inflacija u evrozoni nastaviti da pada... Ta prognoza ipak ostaje obavijena znatnim neizvesnostima", rekla je ona na prolećnom zasedanju Međunardonog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, a objavljeno na internet sajtu ECB.

Posle velikog skoka prošle godine, vezanog za rast cena energenata i postkovid oporavak, inflacija je od jeseni počela da usporava u evrozoni, kao posledica smirivanja tržišta energenata i smanjenja tenzija oko snabdevanja.

Ovo kretanje bi trebalo da se nastavi s obzirom na pritiske na cene i zaoštravanje monetarne politike koja sve više koči tražnju, rekla je Lagard.

Ipak, dodala je da će istorijski rast plata vezan za nisku stopu nezaposlenosti i kompenzacija za inflaciju, nastaviti da podržava inflaciju, rekla je ona.

ECB je ostala obazriva oko prognoza zbog postojanja "brojnih rizika". 

ECB je takođe oprezna kada je reč o oporavku ekonomske aktivnosti. Lagard je rekla da je neivestan kontekst i da su izgledi za oporavak krhki.

I pored pada pet meseci zaredom, inflacija je i dalje na vrlo visokom nivou i iznosila je 6,9 odsto u evrozoni.

ECB ne predviđa vraćanje na svoju ciljanu inflaciju od dva odsto pre 2025. godine.

Da bi suzbila inflaciju ECB je već podigla svoju referentnu kamatnu stopu za 3,5 procentna poena od jula prošle godine i ne namerava da se tu zaustavi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Siniša Mali o penzijama i inflaciji
inflacija, cene, kupovina, račun

Ministar finansija

12.03.2023. 09:52

Siniša Mali o penzijama i inflaciji

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će procenat rasta penzija ove godine biti dvocifren, a da će se tačan iznos znati do jeseni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve