Biznis
15.06.2022. 11:50
Beta

U fokusu

Istorijski sporazum Egipta, Izraela i EU

Gas
Izvor: Shutterstock

Evropska unija, Egipat i Izrael potpisali su sporazum o povećanju snabdevanja zemalja EU tečnim prirodnim gasom (LNG), radi smanjenja zavisnosti od gasa iz Rusije.

Prema sporazumu, Izrael će slati više gasa Egiptu, koji ima postrojenja za pretvaranje u tečni oblik, a zatim će tankerima preko mora ići ka zemljama EU, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Ovo je poseban trenutak. Toplo pozdravljam potpisivanje ovog istorijskog sporazuma", rekla je fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji sa ministrima za energetiku Egipta i Izraela.

Zemlje EU su prošle godine oko 40 odsto gasa za potrošnju uvezle iz Rusije.

Izraelski gas će do egipatskog LNG terminala na Mediteranu ići gasovodom, nakon čega će tankerima biti transportovan do evropskih obala.

Izrael ima dva operativna gasna polja blizu svoje obale na Mediteranu, a rezerve gasa u njima procenjuju se na 690 miliona kibnih metara. Zemlja je već potpisala sporazume o izvozu tog energenta sa Egiptom i Jordanom.

Gasna postrojenja Egipta na Mediteranu bila su pretežno neaktivna od 2011. godine, kada je nakon demonstracija bivši predsednik Hosni Mubarak podneo ostavku. Poslednjih godina, obnovile su ih i modernizovale vlasti predsednika Abdel Fataha Al-Sisija.

Cilj Egipta je da uspostavi regionalno energetsko čvorište.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nov udarac na izvoz tečnog gasa - eksplozija u Americi!
Gas

LNG

10.06.2022. 13:33

Nov udarac na izvoz tečnog gasa - eksplozija u Americi!

Eksplozija u jednom od najvećih američkih terminala za izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) dovešće do smanjenja izvoza američkog gasa na svetska i evropska tržišta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve