Biznis
07.02.2024. 21:20
R.E.

Istraživanje pokazalo!

Kakve ekološke posledice ostavljaju automobilske gume

Automobilske gume
Izvor: Shutterstock / Maksim Safaniuk

Istraživanja koja su sproveli Univerzitet u Ekseteru i Univerzitet u Plimutu ističu ozbiljnu zabrinutost u vezi sa ekološkim uticajem plastike koja potiče od običnih guma na putevima.

Prema studiji, mikročestice iz guma trebalo bi tretirati kao značajan zagađivač, posebno u područjima sa visokim stepenom kontaminacije.

Naučni tim proučavao je toksičnost čestica i hemijskog otpada iz guma popularnih brendova, fokusirajući se na vodenu buvu kao reprezentativni organizam za ispitivanje. Rezultati su pokazali da ovi zagađivači unošenjem čestica u probavni trakt vodenih buva izazivaju negativne efekte na njihovu reprodukciju i razvoj.

Posebna pažnja posvećena je i hemijskim otpadima koji se ispuštaju iz guma, a koji sadrže visoke nivoe cinka, titanijuma i stroncijuma, kao i brojne organske hemikalije. Preko 50 organskih jedinjenja, mnoga od njih klasifikovana kao visoko toksična, identifikovano je u svih pet brendova guma koji su bili obuhvaćeni istraživanjem.

Vodeći autor studije, Pol Bojso sa Univerziteta u Ekseteru, naglasio je da gume predstavljaju "kompleksan toksični pritisak na divlji svet" zbog otpuštanja različitih toksičnih supstanci i sitnih čestica koje mogu biti unete u organizme izazivajući i hemijske i fizičke efekte.

Ovo istraživanje postavlja jasnu potrebu za regulatornim merama i dodatnim naučnim istraživanjem kako bi se razumela i rešila ozbiljna pretnja koju predstavljaju zagađivači iz guma. Pored toga, poziva se na razmatranje održivijih praksi u globalnoj industriji guma, dok se donosioci odluka i ekološke agencije podstiču da razvijaju strategije koje će umanjiti ovu do sada nedovoljno prepoznatu, ali znatnu ekološku pretnju.

Studija ukazuje na hitnost razumevanja i suočavanja sa ekološkim uticajem guma u saobraćaju, ističući neophodnost brze akcije radi očuvanja zdravlja ekosistema i budućnosti planete. Celokupni rad objavljen je u "Journal of Hazardous Materials".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako zagađenje vazduha utiče na mentalno zdravlje
Mentalno zdravlje, psihologija

Najnovija istraživanja

03.12.2023. 07:00

Kako zagađenje vazduha utiče na mentalno zdravlje

Doktorka iz odeljenja za epidemiologiju italijanskog regiona Lacio, Frederika Nobile, otkrila je kakav uticaj zagađenje vazduha ima na mentalno zdravlje ljudi.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve