Biznis
19.01.2022. 12:52
Tanjug

Ako tražite posao...

Koja zanimanja u Srbiji su deficitarna

čekić, ekser, radnik
Izvor: Shutterstock

Preko portala za zapošljavanje "Infostud" prošle godine je oglašeno za 61 odsto više slobodnih radnih mesta nego 2020. godine, što prema saopštenju "Infostuda", pokazuje da se privreda lane u velikoj meri oporavila od pandemije i doživela porast.

"U godini za nama, oni koji su u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem su imali priliku da konkurišu na 67.284 oglasa za poslove koji su raspisali poslodavci. Zabeležen je i rast od šest odsto kada je reč o broju kandidata koji su konkurisali na oglase iz ponude našeg sajta, pa ih je lane bilo 241.636", navode iz "Infostuda".

Najveća potražnja za radnicima bila je u oblastima trgovine, IT-a, mašinstva, administracije, transporta a i najviše radnika je tražilo posao u pomenutim sektorima.

Iz "Infostuda" ističu da se iz godine u godinu sve više govori o deficitu kadrova na tržištu rada u našoj zemlji koji je u porastu i navode da se osim u IT-u, manjak radnika oseća među zanatlijama.

Tako je sve manje ugostitelja, pa se najviše tragalo za kuvarima, konobarima, pomoćnim radnicima u kuhinji.

Deficitarni su i frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari a i magacionera i vožača je manje od broja oglašenih slobodnih radnih mesta za njih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poslodavac više ne sme da pita žene da li će da rađaju
posao, žena, čekanje

Zorana Mihajlović

07.01.2022. 17:05

Poslodavac više ne sme da pita žene da li će da rađaju

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, kaže da smo još daleko od toga da imamo društvo u kome su jednaki uslovi za muškarce i žene, jer ni jedna zemlja na svetu to još nije postigla, ali da su se, ipak, neke stvari promenile na bolje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve