LOŠE PROGNOZE: Bez posla bi moglo da ostane 47 miliona Amerikanaca

LOŠE PROGNOZE: Bez posla bi moglo da ostane 47 miliona Amerikanaca

Shutterstock


Milioni Amerikanaca već su izgubili posao zbog krize sa koronavirusom, a najgora šteta tek dolazi, prema proceni Federalnih rezervi.

Prema nedavnoj analizi rizika u pogledu daljeg razvoja situacije, ekonomisti FED-a predvideli su da bi čak 47 miliona Amerikanaca moglo da izgubi posao, zbog čega bi se stopa nezaposlenosti popela na 32,1 posto.

To bi bila najviša stopa nezaposlenosti od 1948. godine od kada se zvanično vodi ova statistika, navodi USA Tudej. Dodaje takođe da je tokom Velike depresije ta stopa bila oko 25 procenata.

Ekonomisti FED-a su u svoje projekcije uključili i visok rizik po radna mesta koja bi u krajnjem ishodu mogla da budu izgubljena zbog vladinih mera ograničenja kretanja, prenosi CNBC.

Povezane vesti – BEZOS NUDI POSAO: “Radite sa nama dok se ne vratite na svoje radno mesto”

“Ovo su vrlo velike cifre prema istorijskim standardima, ali je i ova situacija jedinstven šok koji se razlikuje od bilo kojeg drugog koji je američka ekonomija doživela u poslednjih 100 godina”, napisao je ekonomista FED-a Migel Farija -e- Kastro u blogu objavljenom na veb sajtu FED-a.

Shutterstock

Shutterstock

Farija napominje da u analizu nije ukalkulisana projekcija broja radnika koji možda više neće biti uključeni u kategoriju radne snage što bi rezultiralo smanjenjem osnovne stope nezaposlenosti.

Takođe, u obzir nije uzet ni uticaj nedavno donetih mera državnih podsticaja, kojima će se povećati naknade za nezaposlene i subvencionisati firme kako bi se smanjio broj otkaza.

Ipak, slika nezaposlenosti je već sada sumorna.

Rekordnih 3,3 miliona Amerikanaca podnelo je prvi put zahteve za dobijanje naknade zbog nezaposlenosti u sedmici koja se završila 21. marta.

Povezane vesti – Google pomaže sa 340 miliona dolara mala i srednja preduzeća

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđaju da će se kontigentu nezaposlenih ove nedelje pridruži još 2,65 miliona ljudi.

Ukoliko zaista 47 miliona ljudi ostane bez posla, to bi podiglo broj nezaposlenih u SAD na 52,8 miliona što bi za više od tri puta bilo gore nego na vrhunca Velike recesije.

Jedina svetla tačka je ta što se očekuje da će ograničenje slobode kretanja i rada kratko trajati.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar