Biznis
28.05.2022. 13:09
R. E. / dpe

Kinesko tržište

Mercedes, Folksvagen i BMW - brojke su dobre, ali...

Automobili
Izvor: Shutterstock

Nemački proizvođači automobila sada su zadovoljni jer beleže profit, ali stižu upozorenja da to može da se promeni. Najviše brine situacija u Kini, najvećem pojedinačnom tržištu za Mercedes, Folksvagen i BMW. U Kini je prodaja pala i možda će još.

Konsultantska kuća Ernst & Young (EY) je saopštila da kineske vlasti ne planiraju da uskoro ukinu stroge epidemiološke mere koje su i glavni razlog za pad prodaje. "U narednim mesecima preti opasnost da će prodaja još da padne," rekao je Peter Fus (Fuß) iz EY.

Konsultanti su sproveli istraživanje o 16 najvećih proizvođača automobila na svetu, među kojima su i tri nemačka. Podaci kineskih ogranaka ovih kompanija pokazali su da je prodaja u aprilu pala za 35,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Iako je auto-industrija u prva tri meseca 2022. zarađivala uglavnom bolje, prodaja je širom sveta bila slabija nego prošle godine.

"Gole brojke za prvi kvartal su odlične, ali stvarna situacija u automobilskoj industriji je izuzetno napeta," rekao je Konstantin Gal (Constantin Gall), stručnjak EY za Zapadnu Evropu.

Trenutno najviše profitiraju proizvođači luksuznih vozila jer se čipovi, koji hronično nedostaju, prvenstveno ugrađuju u velike i skupe autombile koji imaju prednost. Uz to, proizvođači zbog velike potražnje skoro uopšte ne nude popuste.

Ipak, neke kompanije već sada ostaju kratkih rukava, piše dpa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova pretnja za auto-industriju
Automobili

Nestašica baterija

23.05.2022. 09:05

Nova pretnja za auto-industriju

E-vozila su postala sadašnjost u razvijenim zemljama poput Norveške, Švedske, Nemačke, Francuske, Kine, Velike Britanije… Najviše vozača automobila na baterije ima upravo u navedenim državama, a taj broj bi, prema procenama analitičara, narednih godina trebalo da nastavi da raste.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve